Gamla tändkulemotorn Pythagoras

Råoljemotor

Här ser ni en riktig pärla, tändkulemotorn Pythagoras tillverkad i Motorfabriken Pythagoras i Norrtälje 1924 och använd i en båt fram till 60-taets mitt. Helena (efternamn okänt) har lagt ned ett stort arbete på att renovera denna klenod och fått den i finfint skick. Visserligen fanns där spricker, men dem kunde hon svetsa, och de delar som behövde ersättas stod att finna.

Råoljemotor

Innan start värms själva motorns topp, den så kallade kulan, med en blåslampa. detta tar en liten stund. Tack vare den varma toppen kan man köra på råolja och till och med tjära. har för mig att det även kan gå bra med rapsolja, men är inte alls säker.

Råoljemotor

När kulan är varm, tar man tag i svänghjulet och drar igång motorn. är kulen för kall, smäller det ordentligt. En regulator ser till att motorn håller rätt hastighet. Denna har dessutom en slags reduktionsväxel med backslag eftersom den använts i en båt. Lyssna på det härliga ljudet av en gammal tändkulemotor här och läs sedan Helenas berättelse om motorrenoveringen, det är mycket underhållande!

Motorfarbriken Pythagoras är idag ett industriminne som går bra att besöka. Jag har inte vari där, men nog vore det roligt att se anläggningen som verkar mycket välbevarad.

2 svar på “Gamla tändkulemotorn Pythagoras”

  1. Hej. Vad fint du skrev om tändkulan. Jag kan varmtrekommendera ett – eller flera – besök på Pythagorasfabriken i Norrtälje. Full med maskiner som alla fungerar, kilometervis med balataremmar mellan golv och tak och ingenting är putsat upp eller renoverat, det luktar som för hundra år sen. Och trevligt folk. Jag fick en del grejer av dem när jag renoverade motorn, och väldigt många goda råd… Med vänlig hälsning Helena.

    1. Hej på dig och tack! Jag skall försöka ta mig dit någon dag, bor ju trots allt i Stockholm vintertid. Var i kvarnen i Lill-Pite i somras och den var väldigt fint, trots avsaknad av tändkula. Remmar i massor och det mesta fungerade och et luktade väldigt gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *