En ståtligt kåk på Upplandsgatan 18

Upplandsgatan 18 1

På Upplandsgatan 18 låg fram till 60-talets slut en pampig kåk från 1889. Rivningshus tenderar att vara välbevarade, och så även detta. Både fast inredning och exteriör verkar ha förändrats ytterst lite under åren. Som ni ser är det en vacker byggnad med balkonger på de två huvudvåningarna.

Upplandsgatan 18 2

Om ni lyfter blicken ovan kakelugnen ser ni en något som är sällsynt idag: ett schablonmålat tak! Detta var inte alls ovanligt förr, framförallt i matsalar. Med åren har de flesta tak målats vita och därför är de ytterst sällsynta idag. Notera också den vackra, ådringsmålade dörren.

Upplandsgatan 18 3

Ytterligare en vacker kakelugn och en pampig dörr med ett riktigt fint överstycke. Jag gissar att rummet varit ett förmak eller en salong. På senare år verkar dock rummet ha förvandlats till sovrum, om det beror på lägenhetsuppdelning eller att här fanns ett pensionat skall jag dock låta vara osagt.

Upplandsgatan 18 4

Här en detaljbild av exteriören, Balkongen sitter på våning 2 tr. Notera de fina detaljerna på fasaden på våningen under. Dessa nischer ser man då och då än idag, men det är inte lika vanligt att det står någon figur där idag. Den kan ha vittrat och försvunnit i samband med någon ombyggnad.

4 svar på “En ståtligt kåk på Upplandsgatan 18”

    1. Korsningen Upplandsgatan -Rådmansgatan. Ritat av G A Fristedt. Idag finns där ett modernt hus utan charm (enligt min mening). Där ligger nu ”Seven-eleven” i bottenvåningen. Mittemot låg en bensinmack, skylten Texaco syns på bilden. Idag är det en liten gräsplätt där. Kan också nämnas att resten av husen i kvarteret är ritade av G A Fristedt (som bl a ritade Nalen). Verar som om det var enkelritad trafik, alla bilar är parkerade åt samma håll. Spårvagnen gick nedför/uppför Upplandsgatan. /Bosatt på Upplandsgatan

      1. Ah, det var han som ritade! Tyvärr fanns inte ritningarna på SBK när jag kollade on.line. Tack! Det var ett väldigt fint och samkomponerat kvarter tidigare. I hörnet med Tegnerlunden står en 30-talsrenoverad kåk som jag tycker är väldigt fin. entrén är fantastisk i funkisstil, precis som lägenheterna.

        Minns du macken? Den måste ha varit rätt liten, för gräsplätten är inte stor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *