Adolphsons & Ruuds Swedenhielms

Jag fortsätter att botanisera i Radioteaterarkivet och fastnar för pjäsen Swedenhielms. en klassiker av Hjalmar Bergman som jag tidigare sett i en filmatisering från 1935 med bl.a. Gösta Ekman, Tutta Rolf och Ingrid Bergman. I denna version möter vi röster tillhörande bland andra Edvin Adolphson, Siif Ruud och Ulla Sjöblom. Regin gjordes av Gustav Molander som även gjorde 30-talsrullen.

Familjen Swedenhielm har sannerligen levt över sina tillgångar och sedan en tid har man väntat på att fadern skall få nobelpriset, men allt tyder nu på att han inte får den efterlängtade prissumman. Ungefär så börjar pjäsen. Intrigen är kanske en smula banal, men jag tycker nog att dess sista del, när procentaren kommer på besök och gamla gubben Swedenhielm till en början uppträder en smula överlägset gentemot sin gamla ”dibroder”, är värld att lyssnas till. Det är lätt att vara hård när man så att säga är i överläge, vilket Swedenhielm snabbt blir varse. Dessutom finns det en icke försumbar charm i denna gamla inspelning, och inte minst Sif Ruud är ytterst minnesvärd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *