Dokumentärfilm från Linneryd 1962

Jag önskar att det gjorts fler filmer som Ingrid Samuelssons Så går en dag i Linneryd. Vardagslivet i ett litet samhälle i Småland skildras i denna helt utmärkta dokumentär. Idag vilar naturligtvis ett väldigt romantiskt skimmer över detta vackra samhälle där både den gamla och den nya tiden har sin plats. Där finns bilar, men där finns också många hästar som ger smeden och hans anställda att göra. Där finns gamla rödmålade gårdar och ljusa, moderna efterkrigsbyggnader i ljusa färger. Jag tycker blandningen är så tilltalande!

Tänk om man tittat på dokumentären i början av 80-talet, hur omodert hade inte livet i Linneryd tett sig. Undrar hur man då såg på livet för 20 år sedan i ett mindre samhälle? Idag, när det är lätt att idealisera svunna tider, och särskilt då hantverkskunnandet och allt som var närproducerat på den tiden. När 80-talet rullade in hade mycket förändrats och många småbrukare hade lagt ner och istället var det stora KR-jordbruk som dominerade. Livet i Linneryd var redan då en bild av livet förritin.

2 svar på “Dokumentärfilm från Linneryd 1962”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *