I Slottets murgrönsomslingrade sal

Oscars vinterträdgård

I början av 50-talet utgavs boken Ur svenska hjärtans djup, bilder från Oscar II:s Stockholm. Den är full av vackra bilder och är nästintill omistlig. Här ovan ses en riktig raritet, nämligen den vinterträdgård som uppfördes på den nordvästra slottsflygelns tak (klicka för större bild). Väggar och tak var till stor del klädda med murgröna och möblerna var bekvämt stoppade som de brukade vara under 1800-talets sista kvartssekel. Naturligtvis fanns här också exotiska växter samt rosor. Här vill jag halvligga och bläddra slött i något tilltalande. Denna tillbyggnad sedan länge riven och det är verkligen synd. Ett vackrare rum är svårt att uppbringa.

6 svar på “I Slottets murgrönsomslingrade sal”

 1. Hm, njae… jag hade nog gärna velat SE det förstås, men jag undrar hur många småkryp som skulle ramla ner i det där tilltalande som du skulle halvligga och bläddra slött i.

  Jag röjde murgröna på en utomhusvägg en gång och jisses anoda vad den var bebodd! Sånt tänker jag när jag ser bilden…och jag har ändå ingen insektsnoja.

  Men på slottet fanns förstås i och för sig gott om personal som kunde städa och hålla rent så gott det gick så det kanske inte var så snuskigt som jag kan få för mig!

  1. Åh, kom nu inte och förstör… Ja, klart du har rätt, men på bild, svartvit, är rummet helt och fullt tilltalande.
   Har du haft murgröna inomhus, någon lite större? Försökte en gång, men den tog sig inte.

 2. Synd att 1900-talet var så snabbt på att sanera bort 1800-talet. Vilket underbart rum. Visst hade kronprinsessan Margareta ett växthus på något av taken på slottet? Det finns väl inte heller kvar, förmodar jag?

  1. Ja, synd! Det sena 1800-talet står väl fortfarande rätt lågt i kurs på många håll och det är bara att beklaga.

   1. Tack! Så intressant att läsa. Då finns rummet kvar ändå, men i helt annat skick. Jag skulle gärna besöka Margaretas växthus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *