Tre rum i fil på Östermalm anno 1938

Lyxfunkis på Sibyllegatan

Här ett strålande exempel på en klassisk borgerligt planerad funkisvåning. Även om det mesta som byggdes under 30-talet går att passa in i genren enklare bostäder för arbetarklass och enklare medelklass, byggdes också åtskilligt för de mer bemedlade. Ett bra exempel på detta är denna 4-rumsvåning med jungfrukammare. Den har tre rum i fil, samt ett sovrum åt gården. Vardagsrummet är mycket generöst och går i vinkel och ansluter till herrummet medelst en skjutdörr eller vikvägg. Herrummet har också en ingång från hallen för att det skall gå att nå utan att vardagsrum, och frun, passeras.

Serveringsrummet är mycket väl inrett och förbinder kök med matsal. Ingång till sovrum och badrum (med bidé!) finns också här. Denna våning lämpade sig knappast för barnfamiljer, även om man naturligtvis skulle kunna använda både herrum och matsal som sovrum. Köksingång finns naturligtvis också och den leder till en liten tambur som i sin tur har dörrar till kök och jungfrukammare. Medelst denna ingång kunde hembiträde och varor forslas in i våningen utan att att störa herre och fru.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *