Radiogrammofonen som Gustav V ägt

Radion som Gustav V ägde

Strax innan julen 1934 levererade Centrum radio en elegant radiogrammofon till kungahuset och Gustav V. apparaten var synnerligen påkostad och hade dubbla slutrör (en så kallad push-pull-kopplad förstärkare antar jag), separat bas- respektive diskanthögtalare och en unik stationsskala i form av en europakarta. På denna karta indikerades 29 av de största sändarna medelst en liten lampa när stationen rattades in. Radiogrammofonen var dessutom försedd med dubbla skivspelar så att manskulle kunna åstadkomma nästan omärkliga byten mellan skivorna med hjälp av två separata volymkontroller. Det hela fungerade precis som en vanlig DJ-anläggning med skivspelare och mixerbord.

På bilden ovan ses någon, kan det vara en hovmarskalk, i full färd med att manövrera den dyrbara apparaten som på sin tid lär ha kostat uppåt 200 000 kronor. Till vänster ses också delar av konungens skivarkiv. Uppenbarligen består det mest av klassiska skivor eftersom de är i det större 12-tumsformatet. Inga schlagers i kungahuset på denna tid!

Apparaten presenterades 1935 i årets första nummer av Radio och radioamatören. Var den finns idag vet jag inte, men ytterligare tre snarlika möbler lär ha tillverkats av Centrum radio. Dessa hade dock en skivväxlare istället för två skivspelare vilket var att föredra, såtillvida man inte hade en betjänt som kunde stå för skivbytet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *