Birger Jarlsgatan 6 och pälsateljén

SSMFOE001527S

Känns huset igen? Nej, jag anade just det. Den gamla kåken som ritades 1896 revs i början av 60-talet. Från början fanns här ytterst praktfulla lägenheter. På varje plan en 7:a med jungfrukammare samt en 8:a med två rum för tjänstefolket. Den mindre hade en mycket elegant droppformad hall, den större en riktigt elegant salong med dubbla kakelugnar som omgav öppningen till den åt gården belägna matsalen. Studera ritningen för närmare detaljer.

Birger Jarlsgatan 6 idag

1962 byggdes detta strama och i mitt tycke snygga kontorshus, men det är likväl att beklaga att det äldre huset revs. Det var både påkostat och välbevarat, interiört såväl som exteriört. Tyvärr verkar en brand ha inträffat runt 1960 som delvis förstörde ett våningsplan. Om det var en bidragande orsak till rivningen vet jag dock inte.

SSMFOE001538S

I huset fanns en gång Ivan Petersens pälsateljé. Se så elegant där var! Tyvärr vet jag inte mer om rörelsen, men den verkar ha varit riktigt elegant. Fler bilder finns hos Stockholmskällan vilket man får vara tacksam för.

5 svar på “Birger Jarlsgatan 6 och pälsateljén”

 1. Ett konstigt sex-kantigt rum innanför matsalen i 8-an, och så serveringsrummet som slingrar sig runt detta.
  Ett litet rum innanför hallen var det ett litet arbetsrum tro?

 2. Hej!
  Jag har genom en god själ lyckats få fortsätta förvalta en av husets kakelugnar som räddades undan innan rivningen efter branden var ett faktum.
  En Rörstrand nr 101, ritad av Tryggelin. Den är i ett ypperligt skick utan skador.
  Vi har 7 kakelugnar och en öppenspis i vårt hus i Storängen Nacka. Här passar dock inte ugnen att sättas upp då den är alltför nyrokoko i stilen jmf husets jugendbarock/nationalromantiska karaktär. Jag hoppas att jag kan hitta ett lämpligt hem till ugnen framöver så att den ånyo får pryda och värma en våning eller hus som den gjorde fram tills -62.

  Mvh

  Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *