Tyska Ford Taunus från sent 1950-tal

Ford Taunus P2

1957 presenterade tyska Ford en helt ny Taunus i mellanprisklassen: Ford Taunus 17M (P2 kallad på taunusspråk). Bilen konkurrerade med Opels Rekord och var precis som den mycket USA-influerad, ja, nästan en kopia av 1956 års amerikanska Ford fast i mindre ormat och med en liten 4-cylindrig motor på 1,7 liter.

Denna pråliga bil fick så småningom smeknamnet Barocktaunus vilket man kan förstå, men nog är det en riktigt trevlig bil även om jag föredrar efterföljaren (P3) är betydligt sobrare.

Taunusen var en populär bil sm såldes i 239 978 exemplar innan den pensionerades 1960. Den fanns i mängder av piffiga tvåfärgslackeringar och inredningen kunde även den fås i färgglada versioner efter amerikansk förebild. Idag är denna Taunus mycket ovanlog. De flesta rostade nog bort. Opels Rekord rostade också bra, men av den finns detfaktiskt rätt många exemplar bevarade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *