En blommande linåker en sommardag

Linåkern

Få saker är vackrare än en blommande linåker! Lin har fördelen att kunna odlas högt upp i landet, ja det är inte alls några problem att dal det längs norrbottenskusten, även om växtzonen är så hög som 6. Linet växer snabbt fast det sås i början av juni och i slutet av juli eller början av augusti blommar det vackert blått. De senaste åren har ett par rader såtts i trädgårdslandet, mest för att det är så vackert. Det jag talar om nu är spånadslin som skiner sig från oljelin, dvs det lin som odlas för att erhålla frökapslar som man sedan pressar för att utvinna olja. Spånadslin används för linberedning och så småningom har man ett garn som kan vävas till ett präktigt tyg. Glansigt och styvt blir det om det manglas noggrant i kallmangel, och är sedan en prydnad för varje bord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *