Flott Telefunken Sessel-Phonosuper

Telefunken 1938

1938 kunde man unna sig denna flotta tyska prestigemöbel: Telefuken Sessel-Phonosuper. Apparaten var en ren lyxmodell som monterats i en snygg och praktisk möbel. Notera locket över radiodelen som kan förvandlas till praktisk bricka för vin och cigaretter, vilket damen på bilden tycks finna mycket angenämt. Möbeln är mycket snygg i mörkt trä och med kromade ribbor över högtalarhörnet. Även till vänster, vid skivspelaren, finns en avställningsyta för skivor. Det är locket över denna del av apparaten som fälls upp och ger denna praktiska yta. Här ett klipp som visar apparaten i funktion. Den är en mycket välljudande för sin tid vilken med all tydlighet framgår av detta klipp! Dessutom en fantastisk möbel på många andra sätt.

Radiochassiet var väl inte speciellt märkvärdigt, men skivspelaren hade en nyhet: Telefunkens moderna tonarm med safirnål! Vanligtvis använde denna typ av apparater sig av stålnålar som behövdes bytas efter varje skiva (eller var tionde om man hade hårdare stift). Pickupen arbetade dessutom med ett så lågt nåltryck som 30 gram! Det kan låta högt men ordinära skivspelare hade uppemot 150 gram som vilade på nålen och det gav skivslitage det. Jag misstänker också att pickupen var av den moderna kristalltyp som precis börjat komma ut på marknaden i Europa. Läs mer om tonarmen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *