En dokumentär om Elin och Valborg

I Filmarkivet hittade jag denna fantastiska lilla pärla till dokumentärfilm om Elin och Valborg, två kvinnor som föddes med helt skilda förutsättningar. Elin föddes Bonnier och gifte sig med Yngve Larsson, blivande borgarråd (och fick sonen Mårten om gifte sig med Lena Larsson). Valborgs far var en fattig gjuteriarbetare i Husqvarna och hon kom att engagera sig i arbetarrörelsen.

Det är roligt att lyssna på dem båda. Elin bör ha varit närmare 96 år när intervjun gjordes. Maken hennes, Yngve, dog i december 1977 så bilderna måste ha tagits strax innan. Själva filmen var dock klar först 1979. Valborg, som var 20 år yngre, har verkligen fått slita och det kan verkligen skapa intressanta personligheter. Människor som hon har fått bita ihop och härda ut, något annat alternativ fanns inte, om man inte gick ned sig vill säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *