Välbevarad Kodachrome från 40-talet

Här några bilder från 2:a världskriget som jag fann när jag googlade Kodachromebilder. Kodachrome är den legendariska positiva (dia-)färgfilm som nu är borta från marknaden. Under många år var den mest sålda Super-8-filmen av denna typ. Färgerna är något alldeles extra och de håller sig dessutom extremt bra genom åren. Orsaken till detta är filmen uppbyggnad och framkallningsprocess där varje färgskikt (totalt 3) framkallas var för sig och färgkopplingsämnena tillsäts under denna process, istället för att vara en del av filmen. Se bara på bilden ovan som togs under 2:a världskriget och titta ytterligare några här. Det är mycket märkligt, att se det amerikanska krigsmaskineriet i strålande och tämligen naturtrogna färger. De verkar dock vara tämligen arrangerade så jag vet inte i vilket syfte de togs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *