En kungsholmskåk av Björn Hedvall

Brobyggaren 3 fasad

Björn Hedvall har ritat åtskilliga hus i Stockholm och detta är ett av dem och det ligger på Pontonjärgatan 35/Sven Rinmansgatan 6. Ritningarna är signerade 1931 och jag gissar att huset uppfördes samma år eller året därpå. Varje våningsplan innehåller 5 lägenheter: 1 trea, 3 tvåor, vissa med alkov, och en liten etta med kök. De enkelsidiga 2-rummarna har fina vardagsrum med öppen spis där matrummet inkorporerats och köket placerats bakom en glasvägg med dito dörr. Vanligtvis är det en vägg mellan dessa rum, och ofta en dörröppning, men i detta fall har man öppnat upp. resultatet är lyckat tycker jag, även om jag inte är så förtjust i kök som placerats i ett sekundärutrymme och saknar fönster.

På varje våningsplan finns också en stor tvårummare med en möblerbar hall. En väldigt fin lägenhet med ett djupt vardagsrum och en öppen spis. Köket är lite udda, eftersom det går i vinkel och ljuset knappast når så långt in i köksdelen. Ovanligt rymligt är det iallfall och vid fönstret kan man ha en matplats eller stuva undan jungfrun.

Den mindre trean (som på skissen är en två eftersom den ligger på nedre botten), som ligger i hörnet, har ett onödigt brett sovrum tycker jag. Anledningen till detta är sannolikt fönstersättningen. Många gillar dock stora sovrum så man får väl inte klaga alltför mycket, men mig passar det inte. Den lilla etta som ligger intill verkar fin, men hallen är onödigt stor på rummets bekostnad och norrläget ger inte mycket sol.

Fastigheten har tyvärr renoverats och fått nya fönster i befintlig karm vilket förstört dess lätta fasad. Synd, för det är i överigt en välbevarad och vacker kåk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *