De lekte med könsneutrala kottar

toys r us

Franska och danska föräldrar verkar vara väldigt upprörda över de nya katalogerna från BR leksaker och Toys’R’Us. Precis som förritin, när de små liven fick leka med könsneutrala kottar och pinnar, visar man nu bilder där barnen leker tillsammans över könsgränserna och dessutom med leksaker som enligt tradition och hävd hört det andra könet till. Gissar att detta varit vanligt i många svenska och europeiska hem under en stor del av 1900-talet, även om det inte setts som önskvärd av mer kosrvativt lagda föräldrar och släktingar.

Nu är inte jag någon expert på leksaker, men jag anar att de mer könsstereotypa leksakerna  blev populära  i samma veva som borgarklassen avancerade  (när även kaktänger och andra verkliga nyttoprylar ansågs oundgängliga). Kanske inte så konstigt, om man betänker att den kvinnotyp som var populär på 1880-talet ansågs mer eller mindre onormal om hon inte ägnade sig åt sitt hem och sina förmakspalmer (läste detta i en uppsats om krukväxtodling genom århundradena). Annorlunda var det bland småbrukarna, ty där tvingades de stackars små liven leka tillsammans med allt vad naturen gav, om man nu inte var tvungen att arbeta.

Danska och franska föräldrar verkar dock inte på något sätt tycka att det finns något problematiskt i att deras söner uppmanas att leka med leksaker som skall simulera krig. Det om något borde  vara upprörande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *