Olle Hedbergs roman Mota Olle i grind

Olle Hedberg - Mota Olle i grindDetta är del två i trilogin om Karsten Kirsewetter och den utkom 1938. Karstens vän Mårten Bergfeldt har gjort en ung flicka med barn och det är kring denna penibla situation handlingen kretsar.

Det händer inte mycket i denna volym, vilket inte hindrar den från att vara en trivsam och lättläst bok som inte saknar charm. Dessutom är jag mycket svag för Hedbergs allt annat än smickrande porträtt av tidens borgarklass. Mårtens syster Stina, som är självförsörjande och inte alltför dekorativ, är dock den som beskrivs i minst smickrande ordalag.

Annemarie Tirén, textilstudenten som Mårten gjort gravid, kommer från landsorten och hennes far är prost i en liten församling. Som en sann Hedbergs borgare, har även han några smärre lik i bagaget. Riktigt goda människor verkar inte finnas i denna socialgrupp.

Volym nummer tre i denna svit heter Stopp! tänk på något annat och avslutar berättelsen om Karsetn Kirsewetter. Hur den slutar vet jag inte, men däremot att Hasse Ekman lämnade sin fru Agneta när han spelade huvudrollen i filmatiseringen och förälskade sig i Eva Henning som hade den kvinnliga huvudrollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *