Jägaren, en roman av Mårten Edlund

Mårten Edlund måste höra till de minst ihågkomna av efterkrigstidens författare, trots att han faktiskt skrev några romaner som gav ett visst eko och dessutom arbetade som översättare och skrev filmmanus. The talented Mr Ripley, En man med många talanger, är ett av Edlunds verk, precis som manuset till filmen Gatan från 1949 (som bygger på Nils Idströms roman Birger Jarlsgatan).

Edlunds debut, Ta vad ni vill ha, låg på mitt soffbord en tid men jag kunde inte komma igång med boken. Bättre gick det med detta tidiga 50-talsalster med titeln Jägaren som utspelar sig någonstans i de norra delarna av Sverige.

Boken handlar om ett dråp som eventuellt har begåtts för alldeles snart 25 år sedan. De inblandade, familj och vänner, lever fortfarande och allt som har hänt dras åter fram i ljuset, om så bara i de berördas tankar.

Jägaren är knappast någon omistlig roman, men den har dock sin charm och tål att läsas. Man skall dock inte förväntas sig något svar på frågorna som behandlar liv och död utan får se den som en relativt välskriven skildring av några personers liv i slutet av 20-talet och i början av 50-talet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *