Oscar Syrings äpplen i Gerby, Vasa

Till skillnad från oss stackare i Sverige, har det sedan länge funnits gott om härdiga och intressanta äppelsorter i Finland. Redan under det ryska väldet kom plantor och ympkvistar finnarna tillhanda vilket gjorde gjorde det möjlig att odla äpplen även i Österbotten. Redan på 1760-talet hade dock prosten i Pedersöre utanför Jakobstad anlagt en äppelodling vilket väckt stor förundran. En hel del av träden kom dock att frysa ty de var inte anpassade för det relativt kärva klimat som rådde på platsen (ungefär svenska zon 5).

1919 planterade så Oscar Syring 600 äppelträd i Gerby i krokarna av Vasa. 3 år senare kunde han skörda de första äpplena och samma år började han distribuera en priskurant med bärbuskar och fruktträd. Det dröjde dock några år innan verksamheten tog fart, ty många kände sig skeptiska till att odla äpplen i detta kalla klimat. Som mest ympade och sålde Syrings plantskola 10 000 träd på ett år!

Oscar Syring tog fram många utmärkta äppelsorter som både ger goda äpplen och dessutom är motståndskraftiga mot de sjukdomar som kan drabba äppelträd vilket gör dem lämpliga för ekologisk odling. Gerby vinteräpple, Gerby astrakan, Gerby tidiga, Gerby kanel och Vasa vinter är exempel på Syrings äppelsorter. De sistnämnda har jag själv planterat i trädgården och ser med stor spänning fram emot den första skörden. Äpplet skall gå att laga fram till april maj och det är verkligen inte illa.

Syrings plantskola upphörde tyvärr i slutet av 50-talet då dess ägare närmade sig 75-årsstrecket. Månag av sorterna lever dock kvar än idag och finns bl.a. att köpa på Blomqvists plantskola.

4 thoughts on “Oscar Syrings äpplen i Gerby, Vasa

 1. Hej Rävjägarn!

  Har sporadiskt följt din blogg och fastande för inlägget Oscar syring och härdiga äppelträd. Trädnörd som jag är undrar jag vart du får tag i Vasa vinter äpple och hur härdigheten har varit? att blomkvist säljer den vet jag, men hittar ingen återförsäljare i mina trakter. Kanske du kan svara på min fråga?

  Mer frukt åt folket!

  Mvh Daniel Berlin Näsåker/ångermanland

  1. Jag köpte den direkt från Blomqvists, de levererar ju till Sverige. Har haft min ett par vintrar och det har gått bra. vet dock inte ur denna gick eftersom jag inte åkt upp än. Tidigare vintrar inga skador alls. Jag odlar i zon-5-6. I vinter var det -39 som kallast. Annars brukar det gå nd till ca -37.

 2. Hej, föreningen Trädgårdsodlingens vänner i Wasa firar sitt 100-årsjubileum 2019. Nu håller vi på med föreningens historik. Oscar Syring verkar ha varit en verklig doldis i Vasa. Nu hittade jag enbild av honom, tack för det. Frågan är varifrån du fått tag i bilden och kan vi använda den i historiken??

  Tack för svar

  Sven-Erik Nygren
  Vasa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *