Höslag, Öjebyn och kyrkstugebesök

Förra helgen var jag i Avan som hade sitt årliga Höslag med tillhörande spelmansstämma inkluderande buskspel. Det var verkligen utmärkt väder så jag hade plockat fram Pontiacen som jag inte kört på hela sommaren (2 liter/milen – då gör sig bilen bäst i garage). I Avan hade man ställt upp många gamla traktorer samt en tändkulemotor av gammal årgång. Jag älskar tändkulemotorernas tuffande!

Där fanns också många veteranbilar, både amerikanska och europeiska. Bland annat en mycket fin Volvo Amazon, den tidiga modellen som är tvåfärgad och har B16-motor. Endast en ägare som vårdat bilen ömt. En Chrysler av årsmodell 1960 vann också mitt gillande.

En tur till Öjebyn har det också blivit. Här en bild på ett kyrkstall som tjänade som hem för hästarna under kyrkhelgerna. Väldigt fin tycker jag. Öjeby kyrkstad är som ni vet en riktig pärla. Besök den istället för Luleå Gammelstad om jag får råda.

I kyrkstugan blev det besök av en historisk tant, eller snarare historiskt intresserad snart 93-årig tant. Damen i fråga har både intresse och en stor kunskap om Öjebyn och dess omgivningar. och så har hon talets gåva. För en månad sedan höll hon ett timslångt föredrag i sockenstugan i Öjebyn utan att tappa tråden. Det är imponerande.

2 svar på “Höslag, Öjebyn och kyrkstugebesök”

  1. Hej! Får jag låna bilden på stallet i kyrkstaden? Vad heter den 93 åriga tanten? Jag skriver för kyrkstugeägarnas intresseförening i Öjebyn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *