Hjördis Petterson i Två och en flygel

Nyligen visades Löjtnantshjärtan i SVT och i den spelar Hjördis Petterson änkefrun på godset Bankeberga och det gör hon naturligtvis bra. Hjördis Petterson är nämligen alltid bra, åtminstone tycker jag det. Hon har djup och är en mycket bra komedien. Många är de filmer från 30-50-tal där hon medverkar i små och stora roller. När man ser henne önskar man alltid att hon vore med i varje scen. så bra är hon och så bra handskas hon med filmmanus av skiftande kvalité.

Hennes utseende var väl inte av det vampigare slaget  vilket fick till följd att hon ofta fick spela något äldre kvinnor. I Löjtnantshjärtan har hon inte ens fyllt 35 men spelar trots det 50-årsjubilar. Med åldern fick hon ett karaktärsfullt ansikte som gjorde sig bra till de seriösare roller som hon tilldelades.

Förutom filmer spelade Petterson både teater och sjöng. Den som inte hört henne sjunga Den vredgade sjömanshustrun bör genast ta skadan igen. I TV:s Öppet arkiv finns ett avsnitt av Två och en flyger där Hjördis Petterson medverkar. Se det! Hon sjunger bl.a. en svensk version av Frank Sinatras My way som Bo Setterlind skrivit texten till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *