Den vackra buskpionen, Rockii-hybrid

I flera år har jag sett den vackra buskpionen på Villagatan som blommar någong ång i juni under ett par dagar. Det är en stor buske som är full av fyllda, rosa blommor med en starkt tilldragande doft. Blomningen pågår dock bara under en veckas tid, så det gäller att njuta. I Kina lär man fira blomningen med en liten högtid, så uppskattad är den.

Att inte buskpioner odlas mer är för mig en gåta. De verkar inte vara speciellt kinkiga och köper man ett rotäkta exemplar av Rockii-hybriden (mycket härdiga!) får man en praktfull växt med följande egenskaper som jag saxat från Wikipedia:

Paeonia Rockii is known for the obvious black, purple, and brown-red spots at the base of petals. Its main features are:
1. Tall plant, can reach 2-3 m high, crown width 3-4 m.
2. Big and bright flower, the diameter can reach 18-25 cm.
3. Strong fragrance; the smell of one open flower can dominate that of 10 other open flowers from another Peony.
4. Resistance to drought and frost; tolerance of salt and base. Can bear temperatures as low as -43°C; can still grow normally at pH above 7.

Inte så illa? Jag planterade en buskpion i våras, en Lan yu San Cai, som på engelska kallas Pink Blue Pompon.När den blommar bör den se ut så här. Det tar dock några år innan en buskpion går i blom, men när den väl kommit igång växer den sig större för vart år som går.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *