Det vita huset på kullen i Budapest

Det vita huset på Rosenkullen i Budapest är en 30-talsskapelse (1933) av Ludwig Kozma som enligt reportaget i Svenska hem tillgodosåg “komfortens och hygienens alla krav”. Läget verkar vara utmärkt, med utsikt över Budapest och Donau. Adressen finns inte utsatt, men jag gissar att det för sig om något område på Pest-sidan som är brant och erbjuder de mest anslående av vyer.

Vardagsrummet med sin fönstervägg och fönster från Wema är ett fantastiskt rum. Det stora skåpet är både skrivbord och barskåp i ett, en kombinationsmöbel utförd i makassarmahogny. Rummet är mycket imponerande och ligger i anslutning till matsalen som kan avdelas medelst draperier som sitter upphängda i Rilogaskenor som fällts in i taket.

Möblemanget i matsalen är i kaukasisk valnöt. Matsalsbordet går att bygga ut medelst skivor och rymmer som mest 24 sittande gäster. Typiskt för Kozmas inredning i detta hus är att möblerna placerats intill väggarna för att på så sätt lämna största möjliga fria golvyta.

Terrassen är beklädd med vita terrazzoplattor och erbjuder en skyddad uteplats.  Utsikten är även här av yppersta klass och tack vare en skjutbar Luxfervägg kan ute och inne flyta samman.

Terrassen nås nämligen från den stora och möblerbara hall som är sällskapsvåningens entrérum. Fönsterväggen kan helt skjutas åt sidan och placeras då i nischer på respektive sidor. Till höger, men ej i bild, ligger ingången till vardagsrummet.

Ludwig Kozma föddes 1884 och dog 1948. Jag har inte hittat speciellt mycket om honom som jag kan läsa. Denna Wikipediaartikel är tyvärr på ungerska, men bilderna kan man alltid titta på. En gång när jag var i Budapest passerade ett område med funkisvillor utanför spårvagnens fönster. Kanske var det några av Kozmas skapelser. Området låg någonstans i Pest, inte alltför långt från de centrala delarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *