Mary Roberts Rineharts Spiraltrappan

I början av 1900-talet, närmare bestämt 1903 skakades börsen av en rejäl krasch vilket fick till följd satt Mary Roberts Rineharts make, Stanley Marshall Rinehart, förlorade en stor del av familjens förmögenhet. För att råda bot på den sinande kassan, började hon därför skriva. Spiraltrappan blev en bästsäljare i USA 1908 och kom att ges ut på svenska i mitten av 10-talet, dock i en något tveksam översättning.

Fröken Rachel Innes och hennes två föräldralösa syskonbarn hyr en sommar lantstället Sunnyside i New England, en plats som visar sig vara allt annat än fridfull. Tämligen omgående hittas en man skjuten nedanför spiraltrappan i spelrummet. Den döde visar sig vara unge mr Armstrong, som är son till den familj som hyr ut sommarhuset. Och med ens är mordutredningen i fullgång.

Fröken Innes är en manhaftig kvinna som inte precis är rädd av sig. Hennes repliker är i många fall fenomenala one-liners vilket gör henne underhållande. När hennes tjänsteflicka säger att ingen karl någonsin förvridit huvudet på henne, svarar  hon “Då har någon annan gjort det”. Fröken Innes är också en fenomenal rasist, som jag antar många vita människor i USA var på den tiden. “Jag har alltid varit av den meningen att en neger är en tredjedel tjuf, en tredjedel färg och resten vidskeplighet” yppar hon redan i bokens början.

Mary Roberts Rineharts bok är kanske inte något mästerverk, men den är mycket underhållande att läsa. Inte minst för sitt lustiga språk och för att man får en inblick i amerikanskt småstadsliv i början av förra seklet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *