Bo urflott i tre etage i Ribersborg

Flottare lägenheter än de i tre etage i Ribershus i Malmö får man leta efter. Eric Sigfrid Persson, byggmästaren, skapade Ribersborg och uppfann i samma veva vridfönstret (om minnet inte sviker mig). Vridfönstret, med sin stora, obrutna yta kallas inte sällan panoramafönster. Det är en tjusig uppfinning och extra eleganta är de om de utförs i ädelträ, t.ex. teak.

Som framgår av bilden, finns ett vardagsrum i nedre plan. Därifrån leder en trappa till ett mellanetage med ytterligare en sittgrupp. En halvtrappa upp, ligger matsalen, som hämtar sitt ljus från mellanplanets generösa fönsteryta. Detta förfarande kräver en lägre takhöjd på sina ställen, för att utrymmet i höjdled skall räcka till. I övrigt är nämligen lägenheten i två plan.

Övriga lägenheter var i ett plan, men många hade någon form av halvplanslösning med högre takhöjd i vardagsrum och lägre i resterande del. Flera lägenheter hade matsalsdelen i en avskiljbar rundel i anslutning till serveringsrummet. Draperier kunde på så sätt avskilja måltidsplatsen och skapa en mer intim prägel. Sammanfattningsvis bland de bästa lägenhetsplaner jag någonsin sett.

Någon förvirrande är det faktum att området heter Ribersborg, men att den utställning som öppnade 1938 fick namnet Vi bo i Ribershus.

Ett svar på “Bo urflott i tre etage i Ribersborg”

  1. Hej
    Vi diskuterade tidigare vilka hus som är Ribershus. Jag sprang som barn i det ”riktiga” Ribershus, Tessins väg 1, huset närmast Turbinen, och kände det utan och innan. Alla som bodde där visste att det bara är det första huset som är Ribershus. Det är också bara detta som har den unika våningsindelningen där alla lägenheter är i etage, och ingen är lik någon annan.
    Har letat runt på nätet och de flesta som nämner området med namn kallar alla de tre husen i kvarteret för Ribershus. Fel enligt de som bodde i huset under sin storhetsperiod.
    Angående HSB så spelade de ett fulspel mot hyresgästerna då det köptes på 90-talet. Strax efter köpet fick alla meddelande om att lägenheterna skulle mätas upp och erbjudas till marknadspris till hyresgästerna. Protesterna gjorde att affären aldrig avslutades och det verkar som om HSB fortfarande äger huset, som hyreshus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *