Smördrypande, kalljästa, lyxbullar

Min assistent, nej inte Agnes i köket, utan den elektriska Assistenten, gick sönder för några år sedan. När jag äntligen kom mig för att öppna den för att se vilken sorts drivrem som där skulle vara såg jag att remmen inte gått av, utan bara åkt av drivaxeln. Det felet var lätt åtgärdat och genom att behandla den med MP-52 (möbelpolish!) blev remmen återigen användbar.

Har man assistent är det inte speciellt jobbigt att baka och skall man baka bullar rekommenderar jag verkligen Kalljästa bullar. Dessa påminner en smula om weinerbröd och är enormt goda. Om man vill så kan man tillsätta 1 tsk bakpulver i degen får mer volym (det var något som tant Ronny lärde mig).

200 g smör eller margarin
6 dl vetemjöl
50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker

Fyllning
100 g smör eller margarin
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Låt matfettet bli rumsvarmt. Finfördela matfettet i mjölet. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt socker och mjölblandning och arbeta samman allt till en smidig deg. Kavla försiktigt ut den till en stor fyrkant. Skär den i trekanter. Lägg en klick fyllning på varje. Nyp ihop bullarna och lägg dem i pappersformar.

Låt bullarna jäsa i ca 2 timmar i rumstemperatur. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel. Grädda i 250 graders ugnsvärme i 8-10 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *