QUAD:s eleganta elektrostathögtalare

Jag tror att det var 1957 som dessa eleganta högtalare lanserades av QUAD Electroacoustics. De är inga konventionella högtalare utan av elektrostatisk typ vilket innebär att ett tunt membran placerats mellan två ledande galler. det tunna membranets rörelse ger upphov till ljud. Ordinära högtalare, både idag och förritin, har magnet, spole och en pappkon vars rörelse skapar de vågor som vi uppfattar som ljud. Det är inte svårt att tänka sig sensationen när dessa vackra högtalare lanserades. Välljudande var de naturligtvis och det är de än idag. Och mycket vackra!

Elektrostathögtalare var vanliga under andra halvan av 50-talet, men då som diskanthögtalare i påkostade tyska apparater. Jag är en stor vän av dem, ty ljudet är mycket klart om än inte speciellt högt.  På grund av dess konstruktion, passade de ypperligt att anslutas till dåtidens rörradioapparater och jag gissar att de enkla diskanter som satt i dessa även var billiga att tillverka. Utförandet kan variera, de kan vara runda eller rektangulära. Här en nyreparerad som hänger löst. Koppargallret är spänningsförande och det skall man inte vidröra, ty det ligger ca 170 volt över det.

2 svar på “QUAD:s eleganta elektrostathögtalare”

 1. Halloj!

  Har ett par svarta likadana högtalare stående,
  skulle vara intressant att veta ungefär vad du tror att de är värda.
  Tack på förhand!

  MVH
  Anders K

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *