SABA Freiburg Vollautomatic 11 Stereo, tysk lyxklass från 1961/1962

Jag har unnat mig! Inte för att det var helt nödvändigt, utan för att tillfälle gavs. Dessa lyxapparater från SABA är inte speciellt vanliga i Sverige och Freiburg var fabrikens flottaste bordsradio säsongen -61/-62. Det är en gigantisk pjäs, och mycket tung, hela 26 kilo vilket gjorde mig lite mat när jag skulle bära den till tunnelbanan. Dessutom fick jag någon form av nackspärr. Apparaten är i fint skick, med endast några smärre repor på ovansida och så fattas en liten trälist. Allt fungerar och till och med försäljningslappen hänger kvar på framsidan!

Denna radio har SABA:s berömda automatik vilket gör att man bara behöver nudda en knapp (det finns två) för att byta kanal. Klickar man på den ena, tystnar radion och söker sedan åt ena hållet på skalan, utifrån var man befinner sig. Klickar man på den andra, åker den åt motsatta och stannar sedan på rätt station och ljudet tonas upp. Makalöst flott faktiskt! Basen är dessutom något i hästväg. Jag väntar med spänning på att SR skall sända något av Wagner (till grannarnas fasa). Jag hittade faktiskt SABA:s broschyren för denna säsong och i reklamen kan ni läsa hur den presenterades. Notera att man också kunde skaffa en fjärrkontroll!

Här en bild på radioskalan och tangenterna. Det finns lampor i samtliga tangenter som hör till våglängdsbanden och grammofon. Övriga, stereo/mono och tal/musik och automatiken på/av indikeras på radioskalan. Knapparna längst ned i bild hör till automatiken. Den gröna lampan som lyser mellan dem indikerar att radion är i full fart med att leta rätt på en ny kanal. Hittade ett klipp på YouTube som visar en liknande radio med automatik. Måste dock säga att min fungerar bättre. Ville man lyxa till det ytterligare, köpte man till en fjärrkontroll.

Nu skall jag fixa en lämplig sladd så att jag kan koppla in iPhonen till radion och strömma musik från P2:s arkiv. Happy days! Radion har stereoförstärkare, men saknar decoder för stereosändningar så i praktiken är det bara grammofon/bandspelare som kan återges i stereo. Kopplar man in iPhonen kan man följaktligen lyssna på stereosändnigar.

Avslutningsvis denna vackra reklambild på en Saba Breisgau Automatic 12. Fantastiskt linjeskönmodell!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *