Grundig 8085/S med HI-FI-KLANG-REGISTER

Detta är en rätt flott sak, en av Grundigs toppmodeller från modellåret 56/57. Push-pullkopplad förstärkare och fem högtalare, varav två är elektrostatdiskanter. Basen är i kraftigaste laget, vilket gör att visst oljud förekommer när möbeln börjar skaka. Det återstår således att försöka dra åt varenda skruv så gott det går. Här ett klipp som visar apparaten i full aktion.

I övrigt är det dock en fin apparat, rätt välljudande och stilig. Jag köpte den för 300 kronor och då var den stendöd. Felet var dock bara en kortsluten elkabel så när den var bytt fungerade apparaten. Skivspelarens motor hade fastnat, men gick att lossa. En ny rem behövdes och den andra rengjorde jag med MP-52 (möbelputs).

En rolig detalj är att apparaten är utrustad med ett HI-FI-KLANG-REGISTER, på tyska WUNSCHKLANG-REGISTER. Om man önskade extra mycket HI-FI, kunde man koppla in en HI-FI-RAUMKLANG-STRAHLER. Denna högtalare fanns i ett flertal olika utföranden, bland annat detta. Exakt hur den fungerade har jag inte lyckats klura ut, men någon sorts effekt verkar de ha åstadkommit genom att kontera två högtalare mot varandra. Tysk magi, kanhända.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *