Mais oui! Gigi, ett lättfärdigt stycke

Colette, som jag gissar är mest känd i Sverige för att ha gett sitt namn till ett lyxigt liten varuhusliknande affär i Paris, gjorde år 1907 en pantomim tillsammans med sin Älskarinna Missy vars riktiga namn var Mathilde de Morny, Marquise de Belbeuf. Föreställningen döptes till Rêve d’Égypte och orsakade stort spektakel, ja den blev till och med stoppad fick läggas ned. Orsaken till allt detta var den kyss som Colette och Missy njöt i föreställningen.

Colettes bok Gigi blev en av hennes framgångsrikaste och det är dess svenska titel som fått ge titeln till detta inlägg. Läs mer om Colette, på biblioteket eller på internet. Hon var en högst okonventionell kvinna (och föregick Woody Allen genom att ha ett förhållande med sin styvson).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *