Märit Huldt och Hirams andra kokbok

När jag letade i min bokhylla igår, jag hade för mig att jag hade en kokbok med ett lustigt recept på köttsallad, fann jag istället Hirams andra kokbok från 1966 (ICA-förlaget). Jag bläddrade lite i den och blev glatt överraskad. Många 60-talskokböcker excellerar i recept som baseras mer eller mindre på konserver och resultatet av detta är inte särdeles tilltalande. Hirams kokbok är visserligen inte konservfri, men där finns många bra recept, texterna är välskrivna och man märker att det är en verkligt matlagningsintresserad människa som skrivit dem.

Hiram föddes som Märit Berg, pluggade på Tekniska skolan och på Konstakademien, gifte sig Huldt och jobbade sedan med inredning. 1955 vann hon en recepttävling och blev sedan fast medarbetare på SvD och Pernilla Thunbergers största konkurrent (hon skrev i DN).

Hirams andra kokbok är röd, den första är blå. Båda är rikligt illustrerade av henne själv. Hiram var förresten namnet Huldts hund och hon gjorde det till sin signatur. I denna, den röda, hittar jag ett recept på korintkakor. Jag är mycket förtjust i korintkakor.

Tag 100 smör och rör det vitt och pösigt med 100 g socker. Tillsätt 200 g vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1/2 ägg och 50 g korinter. Rulla degen till små kulor och platta ut dem. Grädda dem sedan i 200 grader i cirka 8 minuter. Mums!

Ett annat recept är det på Kantorns olivbröd. Vilket fint namn! Minns vår egen kantor när jag växte upp. Hon hette Gerd, men hon var dock inte road av matlagning.

Blanda samman 1/2 dl olivolja, 2 dl vetemjöl, 2 msk parmesan och 2 msk tjock grädde till en deg. Dela den i 20 små bitar. I varje bakas in en oliv, svart eller grön. Före gräddningen doppas bullarna i vallmofrö. Grädda i 150 grader i ungefär 20 minuter. Gör sig bra till buljong.

4 svar på “Märit Huldt och Hirams andra kokbok”

 1. Underbara kokböcker, en njutning att läsa! Visst är recepten i viss mån daterade, men inte alls så mycket som de flesta från 50- och 60-talen, och med lite uppfinningsrikedom är de ju lätta att modifiera. Jag läste någon sentida intervju med Hiram där hon beklagade sig över att det var så svårt att få tag i färska råvaror i Sverige på den tiden (särskilt utanför storstäderna), så hon hade fått anpassa recepten till vad som gick att hitta i vanliga livsmedelsbutiker. Utan den begränsningen hade de sett mycket annorlunda ut.

  1. Det måste verkligen ha varit svårt med exotisk mat på den tiden. Jag har flera sådana kokböcker, men recepten är ju rätt märkliga.

   Något jag inte gillar, men som var en vanlig ingrediens på 50-60-talen var ketchup. Till och med i Wretmans kokböcker! Avkskyr ketchup. det måste ha varit något avv nyhetens behag

 2. Det finns en gul kokbok också. Jag har alla tre, ärvda efter mamma. I någon av dem finns ett bra recept på lammstek som bara inte kan misslyckas. Fast jag använder mer än en vitlöksklyfta som det står i receptet. Korintkakor är även en av mina favoriter.
  Jag har även Pernillas kokbok från 50-talet. Pannkaksreceptet är jättebra.
  Jag tror att Märits man Åke var chef för Svenska slöjdföreningen.

  1. När jag googlade henne fick jag också veta att hon valts in i gastronomiska akademien trots protester från Sten Broman! Typiskt.

   Åh, det finns en gul också! Hon verkar ha gett ut många kokböcker och fortsatt med det in på 80-talet.

   I ett av henens recept skall man ha i en vitlöksklyfta, spetsad på en tandpetare så att man skall kunna lyfta ur den sedan… I gulacshen är det 1 msk paprikapulver och hon skriver explicit att det inte är för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *