Och nu skall vi prata litet om leksaker

Med lite tur har dagens twitterraseri helt undgått er, kära läsare. Idag publicerades nämligen Po Tidholms artikel om Lego Friends i Dagens Nyheter. Som väntat ljuder ett enorm bifall från den ena planhalvan och missnöjt gruffande från den andra. På ”jämställdisterna” Pelle Billings och Pär Ströms bloggar är det dessvärre helt tyst. Jag undrar varför, ty här finns det verkligen en chans för dem att ryta till.

Tidholms textbeskriver det nya Lego Friends som tagits fram enkom för att passa flickor. Av någon anledning är inte Star Wars-lego och Indiana Jones-lego tillräckligt populärt bland flickor, och för att vinna marknadsandelar har man valt att skräddarsy produkten för flickor. I ärlighetens namn är det inget större fel på resultatet. Brudarna ser visserligen rejält fåniga ut och har hemskt korrekta åsikter och intressen, men alltför våpiga är de ej. Jag måste dock säga att jag tycker att det klassiska legot är bra mycket smartare som leksak.

Som grundläggande orsak till att vissa män anser sig förfördelade och på sikt hotar att hamna på efterkälken är enligt mig att traditionellt kvinnliga egenskaper blivit de egenskaper som framförallt efterfrågas i samhället. Efter hundratals år av träning, har dessa små varelser verkligen blivit riktiga fenor på att knyta sociala kontakter och få osmorda kugghjul att snurra utan gnissel. Tänk bara vilka utmärkta egenskaper 1800-talets salongsvärdinnor besatte! De kände alla, kunde rycka i informella trådar och nyttjade sin charm och intelligens. Detta är egenskaper som verkligen är efterfrågade i dagens samhälle, ty en aldrig så begåvad ingenjör som sitter tyst och kanske lite tvär i sin vrå, bryr sig ingen om. Oavsett om han kan göra underverk eller ej.

Och vad leker då de små gossarna, de som inte leker med Lego Friends? Krig! Hur detta kan komma att gynna dem i det långa loppet, åtminstone i en någotsånär civiliserad värld dom vår, är för mig helt obegripligt. Att inte ”jämställdisterna” reagerar över denna orättvisa säger en hel del om dem.

2 svar på “Och nu skall vi prata litet om leksaker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *