Douglas Sirks Written on the wind och ytterligare melodramer att se i jul

Vad vore julen utan färgstarka melodramer i Cinemascope? Vad vet jag.

På bilden ovan ses Dorothy Malone i Written on the wind, en av 50-talets stora Douglas Sirk-filmer. Malone spelar Marylee som är dotter till en stenrik oljemiljonär. Brodern Kyle är, precis som sin syster alkoholiserad och ytterst slampig, och de jagas båda av demoner. När Kyle gifter sig med Lucy Moore (Lauren Bacall), bättrar han sig tillfälligtvis, men snart är han sitt gamla jag.

Det är en mycket snygg film! Otroligt vackert foto och urtjusiga interiörer. Storyn är visserligen en smula banal, men det är likväl svårt att slita sig från denna pärla i Sirks produktion. Jag kan verkligen rekommendera Written on the wind (den finns i sin helhet på YouTube, det är bara att klicka på länken.) Där hittar ni även följande Sirk-filmer: Magnificent obsession, All that heaven allows och Imitation of life. Imitation of life är en verklig klassiker och den gjorde Lana Turner mycket förmögen. Eftersom hennes karriär var i gungning på grund av den uppmärksammade rättegång som följt efter att Turners dotter Cheryl mördat sin mors älskare Johnny Stompano. Turner fick ett blygsamt gage och rätt till 50% av filmens vinst. Uppmärksamheten kring mordet gjorde susen för Turners karriär och filmen blev en gigantisk succé.

Några år tidigare hade Turner spelat huvudrollen i filmatiseringen av Grace Metalious roman Peyton place. Denna handlar om några personers liv i en förljugen småstadshåla i USA. Även den kan rekommenderas! Den innehåller allt som tänkas kan och lite till.

Intresserar inte dessa filmer, kan man alltid roa sig med Rock Hudson i Mens favourite sport.

5 svar på “Douglas Sirks Written on the wind och ytterligare melodramer att se i jul”

 1. Vilken surrealistisk bild! : )
  Är det Dorothy som skymtar uppe till höger? Måste kolla filmen på YouTube.

  1. Jag skulle egentligen julstäda, men började titta på Mens favourite sport i stället – i alla fall de första fem minuterna. DEN ska jag se klart när jag har julstädat!

  2. Ja, det är Dorothy.

   Jaha, man tittar på Mens favourite sport och försummar hemmet. Du måste berätta vad du tycker om den, ty jag har inte sett den.

 2. Har inte hunnit titta än, matlagning kom i vägen (skinkan står i ugnen). Men jag blev så förtjust i en gul sportbil som förekommer i början av filmen. Gissar att det är en Karmann ghia. På YouTube kan man se den här underbara filmen som visar hur krångligt det kan vara att starta en sådan: http://www.youtube.com/watch?v=PM-DbFvmPjE
  Jag vill ha Ghia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *