Guy de Maupassants Fröken Fifi

Majoren, preussiske kommendanten, grefve von Farlsberg höll på att läsa sin post. Han satt bekvämt bakåtlutad i en stor sidenfåtölj och hade lagt upp sina stöfvelklackar på den öppna eldstadens eleganta marmorskifva, i vilken hans sporrar, under de tre månader han uppehållit sig på slottet Uville, hade efterlämnat två djupa hål, som för var dag blev allt djupare.

En kopp kaffe stod och rök på ett litet mosaikbord, som fläckats af likörer, bränts av cigarrer och visade talrika spår efter den inkräktadne officerens knif; denna fick nämligen ofta, medan han hvässade sin blyertspenna, lust att inrista allehanda siffror och figurer på den graciösa möbeln, på detta sätt gifvande luft åt sin nyckfulla fantasis små infall.

Detta är början på Guy de Maupassants novell Fröken Fifi. Fröken Fifi är en mycket liten, blond ung man, dryg och brutal. Öknamnet kommer av hans koketta skick, smala midja. Fifis favoritsyssel-sättning är att göra mina, dvs spränga allehanda av slottets dyrbarheter i tusen bitar med hjälp av krut. I den inledande scenen är det en skär tekanna i kinesiskt porslin som exploderar. Novellen bör läsas.

9 svar på “Guy de Maupassants Fröken Fifi”

 1. ja med en sån början bör den ju det absolut! Tack för tipset. Och för en bra blogg över huvud taget förresten: jag kommenterar dåligt men läser flitigt.

  1. Tackar! jag gillar den där lilla novellen. Den är rätt speciell och den gamla översättningen är på fin svenska.

 2. Älskar de Maupassant! Läste hans härliga roman ”Bel-Ami” i våras. Det hela handlar om en cynisk karriärist och parveny som gör allt för att egoistiskt upphöja sig själv till den parisiska eliten, och som samtidigt lever ett njutningsfullt liv utan hänsyn till medmänniskorna. Det bästa är att det är en mycket pessimistisk roman där den vedervärdiga människan dessutom lyckas med allt det han företar sig. Alltså en bok om vår tid, även om 80-talisterna förmodligen ser honom som förebild istället för det motsatta.

  Tydligen skall det bli film av det hela med nån sån där vampyrbracka från tonårsfilmerna i huvudrollen. Men ja, man får väl pallra sig iväg och se spektaklet ändå. Det hela är kanske ironiskt castat?

  1. Åh, vilken snille han var Maupassant! var det inte hans som skrev Fettpärlan också? har för mig att jag läste den i grundskolan. Det vore inte så dumt med en film om fröken Fifi heller.

 3. Har i min boksamlig en biografi över Guy de Maupassant ”Den farliga åtrån” av Stephen Coulter. Läste den när jag var 19 och den öppnade en ny värld för mig. Slukade sedan de flesta av han publicerade noveller. Skall jag nämna någon jag gillar så är det ”Mouche” – två killar som delar samma tjej och sen inte vet vem som är far till hennes väntade barn. En livsbejakande novell…
  Jag hittade av en slump din sida Rävjägaren idag och har nu suttit i timmar och lyssnat till Ellington, Teddy Wilson, Billie Holiday, Ulla Billquist med många fler. Dessutom har du ju texter om allt möjligt och allt är välskrivet och av stort intresse för mig. Tänker fortsätta att läsa dina inlägg och givetvis sparar jag genvägen till dig så att jag kan läsa mer framöver. Undrar bara hur du har tid till allt detta? Tack för vad du förmedlar, säger Christer i Stockholm

  1. Den borde jag läsa. Min erfarenhet av Maupassant är ringa, men Fröken Fifi är onekligen både underhållande och fint skrivet. Det är inte svårt att tänka sig att han måste ha haft ett intressant liv.

   Tack för beröm! Hur jag hinner? Ja, det kan man ju fråga sig. Har lätt för mig att skriva och skriver oftast om sådant som jag för tillfället läser/lyssnar på/upplever och då blir det ju lättare.

 4. Hej igen! Har även idag surfat runt bland dina intressanta inlägg om personer, konst och musik som vi båda tycks gilla. Icke minst Jussi Björling och Duke Ellington för att nämna 2. Har även gjort besök på nattklubben Der Liebe + mycket mer.
  Kollade med Stadsbiblioteket om ”Den farliga åtrån” fanns inne, men dom verkar inte ha den alls. Du får gärna låna mitt ex om du vill. Antar att du kan se min mailadress i din dator? Hälsningar Christer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *