Konsten att mangla sitt linneförråd

Att mangla är visserligen inte speciellt svårt, men det är heller inte helt lätt om man saknar grundläggande kunskap. Denna guide bör räta ut de flesta frågetecken.

Inledningsvis bör det påpekas att många moderna textilier är av alltför dålig kvalité för att det skall vara någon idé att mangla dem. Det är mycket stor skillnad mellan gammal högkvalitativ lakansväv och de bomullstyger som t.ex. säljs på Åhléns och Hemtex idag. Påslakan är det för övrigt tämligen lönlöst att behandla på detta sätt.

Innan plaggen manglas skall de tvättas och torkas. Det är viktigt att man försöker släta till textilierna så mycket som möjligt när de hängs på tork. Torktumla ej! Servetter och tabletter bör i vissa fall mätas upp innan tvätt och sedan sträckas efter tvätt så att de återfår sina rätta dimensioner.

Jag börjar med att beskriva hur man manglar lakan för att sedan förklara hur man behandlar handdukar, örngott och andra korta textilier.

Tvätten skall inte vara helt torr när den manglas. Har den blivit det, fuktar man den med en blomspruta eller stänkflaska. Används stänkflaska är det klokt att rulla ihop textilierna så att fukten fördelas jämnt.

Vi sedan lakanet dubbelt längs med längdriktningen så att det blir hälften så brett och upprepa proceduren så att ett långt lakan med endast 1/4 bredd blir resultatet. Montera fast ena änden i tvättstugans lakanssträckare om sådan finnes och sträck lakanet ordentligt.

Rulla sedan ut mangelduken, men inte mer än som behövs för att fästa lakanet. Mangelduken skall INTE vara helt utrullad när man manglar lång textil, endast en liten del skall rullas ut, endast så pass att man kan fästa lakanet. Starta sedan mangeln och låt lakanet rullas på valsen. Håll gärna med fingrarna i lakanets sidor för att spänna det under pårullningen. Detta minskar risken för veck. Låt sedan mangeln gå i ett par minuter så att lakanet blir riktigt slätt. Rulla sedan ut mangelduken genom att slå till backen. Lakan vikes lämpligen en till två gånger på längden och rullas sedan ihop. Är det ett överlakan med spets, försök  få spetsen synlig så att man kan skilja dessa lakan från underlakanen.

Örngott, handdukar, servetter, små dukar, tabletter m.m. manglas med helt utrullad mangelduk vilket innebär att man matar ut mangelduken och sedan lägger på textil efter textil så länge mangelduken räcker till. Det är viktigt att man försöker släta ut alla veck så ordentligt som det bara går. Mangla sedan ett par minuter och rulla ut mangelduken. På bilden ovan är det ett örngott som är på väg in i mangeln. Notera banden som händer ned. M.h.a. dessa knyter man ihop örngottet. Vik sedan örngotten på lämpligt sätt så de ryms i linneskåpet och krusa gärna örngottsbanden.

Handdukar manglas precis som örngott och andra korta textilier. Dessa viks till en tredjedels bredd. Vik sedan ytterligare en gång fast på längden så att även den decimeras en tredjedel.

Här ses resultatet av en tvättsejour. Från vänster till höger ses två örngott, två handdukar och 2 över- och två underlakan. Nå återstår bara att krusa örngottsbandet, men den instruktionen får ni söka på annat håll.

11 svar på “Konsten att mangla sitt linneförråd”

 1. Underbart att sova på manglade lakan! Det fanns en stenmangel i huset vi bodde i under senare delen av min uppväxt. Mamma var en fena på att mangla, jag lärde mig aldrig för jag tyckte mangeln var otäck. En tant i huset lyckades få övre skivan att trilla ner på den undre, begriper inte hur man fick upp den igen. Under några år bodde jag i ett hus där det fanns en liten elmangel, den använde jag.

  1. Oj, den stenskivan måste ha varit mycket tung! Jag skulle hemskt gärna ha en stenmangel. Mangeln i mitt hus är rätt usel tycker jag.

 2. ibland oroar jag mig över att manglandet kommer att rationaliseras bort som sparåtgärd. det är då såna här inlägg piggar upp.

  jag älskar att mangla, men lider just nu svårt (svårt!!) av att mangeln i den tillfälliga tvättstugan är under all kritik. och det finns ingen lakansträckare. det är gräsligt. gräsligt!

  1. I hemtjänsten är manglingen så gott som bortrationaliserad, ty kommunens biståndshandläggare anser inte att mangling, likväl som strykning, hör till nödvändigheterna. Det kan man väl förstå, men trist är det.

   Jag skulle vilja ha en stenmangel!

  1. Jag skulle vilja testa linnelakan av god kvalité, de måste också vara mycket sköna att sova i när de är nymanglade och lite hårda.

 3. Hej
  Nu har jag, som aldrig tidigare ägnat mig åt mangling, blivit med mangel. En gammal elektrisk kallmangel. Mangelduken var trasig, men är nu utbytt mot en ny och hel mangelduk av fint linne.
  Har ni några råd till mig när jag nu ska komma igång, mer än anvisningarna ovan?
  Hur ska man göra med påslakanen? Verkar svårt att få dem släta i båda lagren innan man börjar mangla.
  Tacksam för råd!

  1. Påslakan är problematiska och ej tänka att manglas. Vid dem på längden så att de blir 1/3 så breda. Tyvärr får du dem inte helt släta, det går bara inte. Mangla hellre vanliga lakan, handdukar, servetter, tabletter och mindre dukar.

   1. Det funkar utmärkt att mangla påslakan om man ser till att hänga dem ordentligt och att de är av god kvalitet. Det bästa är percalelakan. Tror att linnelakanen som finns idag ör för grova. De är även avsedda att var lite skrynkliga. Percale är väldigt tättvävd bomull som i vått tillstånd är nästan pappersaktiga! Blir vansinnigt fina i manglat tillstånd. Min mormor hade en strykinrättning på 1920-30- talet så konsten har gått i arv även till mina döttrar. Alla lakan ska vikas först dubbelt och sen en gång till. Därefter vikar man upp den ena, enkla sidan så att man får båda långsidorna mot varandra. Det gör det lättare att få kanterna fina när man matar in i mangeln. Även stora dukar viks så. Det blir mer symetriska veck när man dukar sen. Har också manglat på stenmangel och det är verkligen lslagbart. Lystern i linnedukar/damast är fantastisk.

    1. Tack för det! Finns percaele idag och är det något som har funnits länge? Har aldrig hört talas om det faktiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *