Är det konst eller verklighet vi ser?

För länge sedan besökte jag Lust och last på Nationalmuseum. Det var vernissage och jag tog några bilder. Eftersom jag inte framkallat någon film på månader, dröjde det till idag innan jag fick se resultatet.

Jag tänker att det skulle vara på sin plats att lyssna på Giuseppe de Luca som sjunger Caro mio ben bella fanciulla under tiden man betraktar dessa bilder (det är ett nytt grepp – multimedialt).

Jag måste säga att jag är förtjust, ty konsten och verkligheten flyter samman i de mörka rummen. Vad säg t.ex om denna vackra komposition?

Som vår herre skapade honom, visar den atletiske mannen upp sin vackra kropp och vänder sig bort från den yppiga dam som utan blygsel visar sin fylliga barn. Och runt dem ses människor som siluetter.

Ser ni de mörka kropparna som inte låter sig skrämmas av de kroppsdelar som svävar högt upp i taket. Det är mina vänner.

6 svar på “Är det konst eller verklighet vi ser?”

  1. Jag tror du även lyckats fånga konstnären Lars Nilsson på bild – mannen till vänster på bilden med den vackra kompositionen. Han har en omisskännlig profil. Vackra bilder!

  2. Vackra foton. Får mig att tänka på gamla tider, ett par hundra år sen, då det var populärt, och säkert mycket suggestivt, att betrakta antika och nyklassicistiska skulpturer i fackelsken. I ljuset från facklorna började marmorn leva och andas, fick ett annat liv. Något liknande upplever man faktiskt med de två första fotona. Lars Nilssons stympade kvinnokroppar däremot ter sig i alla fall för mig betydligt mindre fantasieggande än de skugglika figurerna som befinner sig under dem.

    1. Överhuvudtaget var väl allt ljus levande på den tiden och konsten tog sig säkert annorlunda ut än i dagens elektriska ljus. Innebar det att målarna ändrade arbetssätt när elektriskt ljus blev vanligt?

      Jag tycker också att marmorn får liv på dessa bilder och det är därför jag tycker så mycket om dem. Med ens är det svårt att säga ad som är konst om vad som är verklighet (besökare). Och det var verkligen en slump att bilderna blev så bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *