Volvo T31, en fotogendriven traktor

När Volvos T30-serie lanserades 1949 blev T31:an den mest populära och inte undra på det, ty den kunde också köras på fotogen! Detta drivmedel, som inte är identiskt med lampfotogen, även om produkterna verkligen är besläktade, var skattebefriat och därför ett utmärkt drivmedel för böndernas nya arbetshäst. Det är bara att beklaga er alla som inte känt doften från en fotogenosande traktor. Alla gillade den inte, men jag var mycket förtjust däruti.

Denna T31 är apterad till traktorgrävare och har därför ett grävaggregat bakom sig. Bakom förarstolen, en enkel sittplats på aggregatet, sätter man sig när man skall använda denna eftersökta funktion. Framför sig har man då ett batteri av skapar som kontrollerar hur skopan rör sig. Det finns en smal skopa för dikning, och en bredare skopa för grävning. Längst fram på traktorn kan man montera ett schaktblad. Vill man, kan man även förvandla apparaten till en bandtraktor genom att sätta gigantiska metallband.

Som liten älskade jag denna roliga tingest och njöt att fotogendoften. Traktorn startades alltid på bensin, men så snart den blivit varm, kunde man köra den på fotogen. Omkopplingen mellan de två tankarna skedde medelst en spak. I övrigt var det ganska klent med reglagen. Det fanns en handgas, en chock, ett tändningsreglage, och en nyckel för att bryta strömmen. Motorn var utrustad med magnettändning, så den stannade inte när man vred av strömmen, utan endast när man bröt tändningen. Denna urmodiga konstruktion är inte så dum, ty det krävs inget batteri för att traktorn skall gå att köra.

Varje gång traktorn skulle tas i bruk, och det var inte varje år, fick vi skruva dän glaskupan över bensinfiltret, ta bort den gamla nylonstrumpan och sätta dit en ny, ty att hitta ett korrekt filter att montera var inte det lättaste. Lite märkligt, jag vet, men funkade gjorde det iallfall. Förgasaren var också en källa till bekymmer, inte minst pga läckande packningar, och jag minns hur vi skar ut nya det packningspapper som vi hade hemma.

Idag startade jag åter traktorn vilket gick över förväntan. Jag testade hydrauliken  och även den fungerade, men nog tror jag det läcker lite i alla gamla slangar som hör till grävaggregatet. Nästa sommar skall jag gå igenom traktorn, byta olja, slangar och allt annat som tidens tand har förtärt.

Sedan kan jag ta mig ut igen, schakta och gräva!

Här ett fint YouTube-klipp som visar en Volvo T31 försedd med snöslunga (men utan grävare). Lyssna på det klassiska ljudet av en seg 6volts-startmotor! Men startar, det gör den ändå, även om kylan är sträng.

6 svar på “Volvo T31, en fotogendriven traktor”

   1. Jag hade verkligen behövt både traktor och snöslunga där jag bodde förut på Österlen. Vilka vintrar! : (
    På julaftons morgon kunde jag inte ta mig till hönshuset, en snäll granne kom och skottade. 20 meter tog en timme.
    Här på Gotland kan det också snöa rejält, men nu hyr jag i en fd skola och har inga höns längre, så någon annan får skotta. : )

    1. Åh, jag bilade genom Österlen en vår äppelträden blommade. Det var mycket vackert. Det måste vara nästan lika fint när snön ligger tjock.

     Det finns rätt många gamla skolor och f.d. bönhus/kyrkliga lokaler på Gotland tycker jag mig ana. Inte så dumt att bo i en sådan. Jag gillar Gotland, men inte mitt i turistsäsongen, framförallt inte Visby. För mycket turister.

 1. Nu har jag tittat på snöslungeklippet! Vilken underbar mackapär. Verkar mycket pålitlig.
  Kul med pratbubblorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *