Olle Engkvists Hässelby Familjehotell

Hässelby Familjehotell

1956 stod Hässelby familjehotell färdigt. Anläggningen hör till Olle Engkvist sista stora satsningar och är ett stort komplex med fyra punkthus som sammanbinds med en trevåningslänga som även bildar 4 avskilda gårdar (se en plan över anläggningen här). Lägenheterna fanns i storlekar från enkelrum till etagevåningar med takterrass  i höghusens översta plan.

Hässelby Familjehotell

Komplexet innehöll ursprungligen snabbköp, garage, tvättservice, kapell, frisör, ungdomslokaler, daghem samt restaurangbyggnad med matsal och festvåning. Det är för övrigt denna sistnämnda del som syns mellan de två höghusen närmast i bild. Studera dess fasad mot gården och mot gatan. Även kapellet är värt att beundras, ty det är ett fint kyrkorum i den tidens anda.

Låghuslängans fasader är mestadels putsade, förutom gavlarna som är i tegel. Butikshuset däremot, har en uppglasad fasad och inrymmer även entresollerade dubbletter som är tänkta att användas som ateljéer. Vilka förträffliga bostäder för unga konstnärer! Här en skiss på dessa lägenheter. se också några av planlösningarna i låghusen och höghusen.

Slutligen ett par bilder på stora matsalen, del av restaurangen och dörren mellan kök och matsal.

Det är en imponerande anläggning som Engkvist lätt bygga. Ursprungligen var tanken, som ni förstår, att man skulle äta middagen i den gemensamma restaurangen och låta tvättservicen sköta tvätten. Så småningom har den kollektiva verksamheten avvecklats, idag återstår bara servering i den lilla matsalen och den mat som serveras tillreds på ideell basis av ett matlag. Det gamla kapellet är apterat till barnhem och den stora matsalen är numera skola. Fasaderna verkar fortfarande vara intakta och på det stora hela är det en imponerande anläggning, även om tiden har sprungit ifrån den ursprungliga idén. Dock undrar jag om inte de grundläggande tankarna om närservice är på väg att åter bli moderna.

9 svar på “Olle Engkvists Hässelby Familjehotell”

 1. Är restauranginteriören av Acking? Har du sett lägenheterna hur de ser ut idag eller är det hyresrätter? Fint komplex iaf, och som du säger vill ju fler och fler ha den sortens service i anslutning till sitt boende, som i det där projektet i malmö (..park-nånting?) och vid engelbrektsskolan. De projekten har får oförtjänt mycket kritik tycker jag, och det vore kul att återställa kollektivhuset och detta komplexet till dess ursprungliga skick och funktionalitet.

  1. De är hyresrätter och ägs av Wallenstam. Misstänker att interiörerna kan vara rätt välbevarade och att ingen genomgripande reparation har gjorts. Har dock inte besökt någon lägenhet, ej heller hittat någon text där det står uttryckligen. Det vore verkligen inte alls dumt om man gjorde en varsam upprustning och dessutom återställde de lokaler som är lämpliga att återge sina ursprungliga funktioner.

 2. Visst är det Acking! DN hade ett reportage nån gång på 90-talet, innan matsalen byggdes om till skola. Jag kan fortfarande hallucinera om bilderna, värt att leta fram! Ombildning till bostadsrätter var på gång för några år sen, jag är glad att det inte gick igenom. Det känns på något sätt som kollektivhustankens antites men jag kanske är trångsynt. Engkvist byggde en lägenhet till sig själv högst upp i ett av höghusen som minsann var försedd med jungfrukammare så de kollektiva inslagen har varit förhandlingsbara ända från start. Jag är också nyfiken på lägenheternas skick idag. Ombildningsprocesser brukar hejda större reparationer och många hyresgäster har bott där sen husen byggdes, det finns sålunda goda chanser till att lägenheterna är välbevarade.

  1. Åh, de bilderna skulle jag vilja se. De boende verkar vara rätt engagerade än i dag tycker jag, då de håller liv i den lilla matsalen. Läs mer här: http://www.familjehotellet.se/

   Frågan är vad Wallenstam gör med lägenheterna när det är dags fbordör renovering och stambyte? Det borde vara hög klass på det mesta. Engkvist var ingen slarver precis.

 3. Läste någonstans att stambyte inte längre är nödvändigt. Från Wikipedia: ”idag finns flera olika metoder där rörens insida kläs med olika material. Fördelarna med relining jämfört med ett traditionellt stambyte är bortsett från de lägre kostnaderna bland annat mindre materialåtgång och minskade transporter.” Tänk så många originalbadrum som förstörts i onödan. Men det kanske blir ett stop på det nu.

  Birgitta: Bostadsrätter har ju en del fördelar för oss arkitekturintresserade, Hemnet-surfande är väl den jag tänker på mest.

  1. Ja, relining används ibland och har funnits ett tag. Gamla badrum saknar dock tätskikt och har endast fogat kakel som skydd mot vätan. Detta fungerar visserligen utmärkt om man duschar sparsamt, men gör man det varje dag och är flera personer i hushållet, kan fuktskador inträffa. Åtminstone sägs det så. Huruvida det utgör ett verkligt problem vet jag ej. JAg duschar nästan aldrig utan badar istället, så för min del borde det inte innebära något problem.

  1. Ja, där ligger även ”Fyll-tolvan” som är ett höghus, 12 våningar eller nummer tolv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *