Ben Powers och doktorns institut

Nere på Oxenstiernas gata brusar trafiken. Uppe på etagevåningens terrass fläktar det en smula, men hettan är trots detta näst intill outhärdlig. Alex Starfeldt tar ännu en Sobril ur den lilla skålen på drinkbordet och sköljer ned den med en klunk Campari Soda. Balkongdörrarna öppnas så och doktor Teddy von Jugend stegar fram till Alex.
– Din behandling är tyvärr dyrbarare än jag trodde. Var snäll och signera checken så att vi slipper trassel.
Alex tar pennan och skriver sin signatur. Ytterligare 100 000 av familjeförmögenheten flyr sin kos.
– Lysande, Alex. Syster kommer snart in med din spruta. Unna dig en drink så länge.

Ben och Paul sippar spritsers på Hotellets innergård.
– Har du sett till Alex Starfeldt på sistone, undrar Paul.
– Nej, det var bra länge sedan.
– Vi hade bestämt träff på Clarion Hotel för några veckor sedan, men han dök aldrig upp. Jag är lite orolig, han verkade vara ur gängorna och jag hoppades att jag skulle kunna hjälpa honom på något sätt.
– Var bor Alex?
– På Nybrogatan i höjd med Kommendörsgatan. Det finns en mjölkbar på modet i bottenvåningen.
– Låt oss då göra ett besök. Jag har bilen utanför och det är bara två kvarter härifrån.

På Nybrogatan råder sommarstiltje. Inne i terrassvåningen hörs ringklockan ljuda, men ingen öppnar dörren, ens efter en fjärde påringning. Nere i mjölkbaren på bottenvåningen, möts Ben och Paul av den raffe kökschefen Bobby Bahrr.
– Och vad kan jag fresta herrarna med, frågar Bobby och exponerar samtidigt en bronsad och slimmad bringa bakom den grovmaskiga brynjan.
– Vad brukar ni fresta Alex Starfeldt med, unge man?
– Det frestar mig att förpassa er båda ut på gatan. Alex är en trogen kund, och jag är icke Paramountjournalen. För övrigt tillbringar han några veckor på ett vilohem. Jag vet inte var, ej heller när han beräknas återkomma. Dörren är där, ni glömde stänga den. Gör inte om det misstaget.

I Röda rummet flödar spriten. Cleopatra Castell lägger på Situation med Yazoo och tar en klunk av vodkan.
– Ben, vilket fräsigt PSB-linne du har. Du har väl försett dig i baren?
– Javisst, jag är inne på min tredje. Vem är den där långa modellen som uppenbarligen har tagit någon kemisk stimulans?
– En stjärnmodell, Katja. Hon umgås med Teddy von Jugend, och han formligen strör kokain vart han går. Man kan inte tro att han är läkare. Han har ett framgångsrikt institut här i stan.
– Cleo, känner du till Alex Starfeldt?
– Javisst, han rör sig i samma kretsar som Katja och Teddy. Det ryktas att Teddy och Alex haft någon sorts affär, men jag vet inte om det bara är skvaller. Teddy är en riktig slampa.
– Vet du var institutet ligger?
– Nej, men jag tror att det heter Institut von Jugend.

Det är en mycket trött Ben Powers som parkerar sin Riviera utanför Pauls Bredas port på Karlavägen.
– Ben, du behöver allt en rejäl återställare, som du ser ut. Jag tar med mig en flaska mousserande som vi kan njuta i gräset vid Djurgårdsbrunn.
– Perfekt.
Ben rivstartar och styr ut mot Djurgården.

Bekvämt tillbakalutad i en solstol vid kanalen finner Ben och Paul den alltid lika tjusiga Katja.
– Fröken Katja, får jag förmoda. Vi sågs på Berns igår.
– Det är inte uteslutet. Slå er ner. Teddy är försenad som vanligt.
– Är det någon patient som kräver extra omvårdnad?
– Det är det alltid. Ni ser heller inte riktigt kry ut.
– Kan ni rekommendera er vän?
– Teddy, äntligen! Mina herrar, nu är det dags för er att gå. Vi vill inte bli störda.

Cleo öppnar dörren till våningen på Artillerigatan. Klockan har hunnit slå tio.
– Ben. Så roligt att du kunde komma. Festen är redan igång.
Inifrån förmak och salong hörs både sorl och popmusik. Ben stiger in i förmaket och beundrar Cleos representativa hem som svämmar över av bedagat arvegods från en svunnen tid. Mitt på golvet står Katja, omgiven av några tärda, men mycket stiliga, unga män, som förmodligen äter kokain med sked till frukost. Framme vid mittenfönstret står Bobby med en cigarett i mungipan, småpratandes med Teddy von Jugend. Ben smyger obemärkt vidare in i salongen, där Cleo serverar snittar och blandar Columbian Slammers med frenesi.
– Cleo, har du bjudit Teddy?
– Nej, han kom med Bobby, de lär vara goda vänner. Elaka rykten påstår dessutom att de rentav är intima, på det erotiska planet. Hursomhelst så tror jag att de har någon slags verksamhet tillsammans, men jag vet inte riktigt vad det rör sig om.
– Inte jag heller, men jag misstänker att det är ljusskygga affärer.

När sommarskymningen så sakteliga faller över Östermalm står Ben utanför Institut von Jugends port mittemot Radiohuset. En diskret skylt förtäljer att sju trappor är det våningsplan som upptas av Teddys klinik. En snabb och ljudlös hiss för Ben högst upp. Han går de sista trappstegen som leder upp till vinden, där en dörr leder ut på taket, via en kvalmig vind. Taket är relativt platt, så det dröjer inte länge förrän Ben kliver ner på von Jugends terrass. Några solstolar och en minibar står övergivna, de glasade pardörrarna står halvöppna in mot vardagsrummet. Ben stiger in i ett rymligt rum med en vitkalkad öppen spis som skjuter ut ur väggen och förenar sig med en nedsänkt sittgrupp. Till vänster leder en korridor in i köks- och sovrumsregionerna. På dess vänstra sida ligger ett luxuöst inrett kontor. På skrivbordet finner Ben Alex senast utskrivna check. På korridorens högra sida finns fyra dörrar. Ben öppnar försiktigt varje dörr. Samtliga rum är komfortabelt inredda och har det gemensamt att de härbärgerar var sin, i djup sömn befinnandes, ung man. Ben kliver in i Alex rum, lyfter upp honom och bär ut honom i hissen för att ringa Paul och sedan frakta honom till närmsta avvänjningsklinik.

Vid tiotiden dagen därpå återvänder Ben till institutet, men tar denna gång den ordinära dörren på plan 7. Från stora rummet hörs upprörda röster. Ben finner Teddy och Bobby i en hetsig diskussion.
– Mina herrar. Alex Starfeldt är i säkert förvar. Bry er inte mer om honom. Jag förstår nu att det var mer än mjölk i de drinkar som Bobby serverade sina mer välbärgade gäster på mjölkbaren. Verkligen påpassligt att sedan rekommendera dem er älskare och affärspartners institut, så snart abstinensen blev alltför stark. Bry er inte om att leta efter Alex check, den behåller jag som ersättning för mitt arbete.
God middag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *