Tutta Rolf, filmstjärna, lär sig folkvett

Namnet är kanske en smula fånigt, men charmigare svensk aktris pre WW II får man leta efter. Under 30-talet medverkade hon bl.a. i filmerna Sara lär sig folkvett, Vi som går köksvägen, Under falskt flagg och En stilla flirt. Hennes rollfigurer var alltid pojkflickscharmiga och ofta spelade hon överklassflickan som förklädde sig till underklass eller vice versa.

Genom Ernst Rolfs försorg hamnade norska Tutta (Jenny) Berntzen i Sverige. Hon spelade i hans revyer och 1930 gifte de sig. Det var dock först efter hans död som hennes filmkarriär tog fart och hon blev en av 30-talets största stjärnor.

I Sara lär sig folkvett är Tutta ett mycket uselt hembiträde som precis fått sparken i den familj hon tjänar hos. I samma veva upptäcker familjen att hon fått ett stort arv från en tant i USA. Sara blir då paying guest i huset för att lära sig det folkvett och fina sätt som hör till hennes nya klass. Genialt tramsig idé, det måste påpekas. Det är inte svårt att lista ut, att hon förälskar sig i familjens stilige son, och att komplikationer tillstöter. Komplikationer som vid filmens slut är som bortblåsta.

Förutom filmerna, blev det också en hel del skivor. Inte alls dumma, med sina lustiga texter och fina orkestrar. Lyssna på:

Det sjunger någonting inom mig

Kärlekens låga

Han är min

Kärleksgalleriet

Varför sa jag inte nej?

Läs mer om Tutta här. I övrigt finns det inte så mycket skrivet om henne, tyvärr är hon en aning bortglömd, vilket är synd för hon hade onekligen en komisk talang och representerade en tämligen modern kvinnotyp med sin kortklippta frisyr och galna upptåg.

Någonstans i mitt hem ligger en gammal veckotidning och skräpar. I den finns ett hemmahosreportage där Rolf visar upp sitt nya hem på Gärdet. Jag har letat efter den i många år och en dag hoppas jag att den kommer till rätta.

2 svar på “Tutta Rolf, filmstjärna, lär sig folkvett”

    1. Jag minns att SVT visade hennes filmer på eftermiddagarna på 80-talet. Det var så jag blev förtjust i henne.

      En tant jag går hos berättade för ett par dagar sedan att ”hon var urtrist” privat ”och kunde inte sitta still”. Huruvida det stämmer har jag dock ingen aning om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *