Trygg-Hansa-huset och höstens löv

Trygg-Hansa-huset

Det var inte länge sedan jag skrev om Trygg-Hansa-huset och i den vevan begav jag mig dit för att försöka fånga platsens obestridliga charm. När jag ser trädgården ser jag samtidigt framför mig arkitektens skisser över platsen och det slår mig att det är sällan man lyckas så väl när man överför en teckning till verkligheten.

Trygg-Hansa-huset

Varenda växt, från träd, via buskar och klängväxter, till minsta grässtrå, står där den står av en bestämd anledning. Inget har lämnats åt slumpen. Här finns också en damm med grönskimrande vatten några skulpturer.

Trygg-Hansa-huset

I vänstra hörnet ses den låga paviljong som ramar in tomten mot Flemminggatan. Tack vare dess låg höjd, strömmar ljuset in i trädgården och komplexets övriga byggnadskroppar tillåts dominera.

Trygg-Hansa-huset

Det var Anders Tengboms arkitektkontor som ritade denna byggnad som stod klar år 1977. Parken ritades av Holger Blom som var stadsträdgårdsmästare på den tiden. Det är inte bara arkitekturen som är förstklassig, så är även material och utförande.

Trygg-Hansa-huset

I parkens ena hörn finns en liten försänkt gård dit en spiraltrappa leder. Höstens röda och gula blad gör sitt till för att lysa upp denna oas i oasen. Jag undrar om Holger Blom tänkte på höstens färgsprakande prakt när han valde växter?

2 svar på “Trygg-Hansa-huset och höstens löv”

  1. Jag har planerat att gå dit i dagarna, är det hälften så vackert som på bilderna kom jag bli mäkta imponerad. Min gissning är att trädgårdsarkitekten visste precis vad han höll på med, och tänkte nog mycket på hösten när han komponerade trädgården.

    1. Det är vackrare. Jag tycker inte att bilderna gjorde anläggningen helt rättvisa. Om du är där, gå vidare till Fridhemsplan och S.t Göransgatan och besök S:t Görans gymnasium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *