En medfaren och öde glesbygdskåk

Ödehuset i Mockträsk

Alldeles intill vägen, men nästan dold av de lövträd som fått växa sig stora när de lämnats åt sitt öde, ligger ett övergivet hus från seklets början. Gräset växer högt och av någon plantering syns inte ett spår. Men där är mycket vackert!

Ödehuset i Mockträsk

Huset må vara en smula ansatt av tidens tand, men det är endast bron som ramlat sönder och samman. Hade det inte varit för ett gediget, men anskrämligt, plåttak hade huset gått samma öde till mötes. Fasaden med sin liggande panel, låter ana att den en gång varit målad i en gulbrun nyans.

Ödehuset i Mockträsk

Strax intill den ena gavel ligger bagarstugan som är alldeles full av allehanda skräp. Dörren är grön och fasaden rödblekt.

Ödehuset i Mockträsk

Jag trycker objektivet mot och fångar atmosfären i det avlånga rum som ligger bakom köket. På golvet tornar virket upp sig och i ena hörnet glänser en vit kakelugn.

Ödehuset i Mockträsk

I det inre rummet med sin strama kakelugn står endast en stol. Tapeten har ett sobert mönster som passar utmärkt tillsammans med den sparsmakade inredningen.

Ödehuset i Mockträsk

Köksinteriören blandar sig med reflexer från gårdsplanens igenväxta grönska. En TV från tidigt 60-tal har berövats benen och står mitt på golvet. Kökssoffan står där den står, precis som kökssoffor tarvar att göra.

5 svar på “En medfaren och öde glesbygdskåk”

    1. Det finns många hus som bara står och sakta tynar bort. Det är sorgligt, men uppenbarligen råder det brist på människor som vill bo i dessa byar.

  1. Så vackert det ser ut att ha varit, både på utsidan och insidan. Hela landet är det fullt av dessa \\\’spökhus\\\’ som hade oturen att ligga på nu \\\’oatraktiva\\\’ områden. Å andra sidan, stiger man in i ett liknande hus i Båstad, Lidingö eller på Gotland så uppenbarar sig en helt annan sorts förstörelse.

    1. Precis, frågan är vad som är värst. Ett förfall som inte helt förstör huset är nog att föredra. Det finns tiotusentals hus i Norrbotten som är ombyggda till oigenkännlighet (ny villastandard). Det är trist.

  2. Åh, så vackert! Skulle gärna köpa och bevara ett sådant här torp, särskilt som min farfars och farmors släkt kommer från Norsjö och Burträsk. Jag antar att de aldrig ens kommer ”ut på marknaden”. Har du något fint hus som behöver tas om hand får du gärna tipsa mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *