Kenneth Angers Hollywood Babylon

Den snaskigaste och mest underhållande av alla böcker om forna tiders Hollywood är Kenneth Angers Hollywood Babylon. Fylld av de snaskigaste av skandaler, är den ett måste för den som prioriterar en bra historia framför absolut sanning. i själva verket sägs de flesta historier ha mycket lite med sanningen att göra men det gör dem inte på något sätt sämre.

Kenneth Anger var  independentfilmare och gjorde ett antal kortfilmer med början år 1947. Dem mest kända, och i mitt tycke bästa, är Scorpio Rising från tidigt 60-at. Förutom dessa verk sammanställde han allt skvaller han hört om forna tiders Hollywood och dessa rader gavs för första gången ut i Frankrike 1959. Det var först 1965 som volymen kom ut i  USA och då blev den såpass kritiserad att det dröjde in på 70-talet innan den gavs ut igen.

En av de bästa historierna i boken, och tillika en av dem som innehåller endast små, små korn av sanning, är den om Rudolph Valentino och Ramon Novarro. Enligt legenden gav Valention en Art Decó-dildo till Novarro som minne av deras romans. När sedan Novarro hittades död långt senare, rånmördad i slutet av 60-talet, var dildon nedtryckt i hans strupe. Onekligen rätt pikant,  men kanske inte så sant.

Seså, beställ genast ett exemplar av Hollywood Babylon på Adlibris. Det är en perfekt bok för mörka höstkvällar och den blir inte sämre av en brasa och en flaska konjak.

4 thoughts on “Kenneth Angers Hollywood Babylon

  1. Jag lånade boken via UB i Lule när jag gjorde research om Ramon Novarro.
    Men just de sidor som behandlade hans öde var utrivna.

    Kanske var det gjort av någon sanningsälskare?

    magnus

  2. Det skulle inte förvåna mig! Oavsett om historierna är sanna eller ej, är de iallfall mycket underhållande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *