Gangster-Norma på Vasagatan 24

Jag hittade några gamla vykort föreställande ett par Norma-restauranger. I ärlighetens namn kan jag inte komma på vad Norma stod för, men det var iallafall en restaurangkedja. den mest omtalade, som ständigt dyker upp i gammal litteratur är Gangster-Norma som låg på Vasagatan. Med tanke på namnet, får man får förmoda att detta inte var stans bästa tillhåll. Längre upp, vid Norra bantorget låg dygnetruntöppna Röda rummet, ett taxifik där stans festprissar ofta möttes upp. Var man trött, fanns det kanske något uppiggande i handväskan. I början av 50-talet var amfetaminpreparaten inte speciellt ovanliga i vissa kretsar och några eventuella biverkningar kände man inte till.På Röda rummet hängde bl.a Birgitta Stenberg och poeten Paul Anderson som hörde samman med metamorfos-gänget. En av de mindre kända besökarna blev många år senare kunde hos mig. Hon hade både fått tabletter och träffat Paul, som hon beskrev som en mycket varm person.

Åter till Norma. På Karlbergsvägen 4 låg ytterligare en av deras restauranger. Idag ligger Burger King i delar av lokalen. Även om jag gillar Burger King bäst av alla eländiga hamburgerställen, skulle jag föredra en Norma-restaurang som serverade varm och enkel mat. Förmodligen skulle det bli alltför dyrt idag, ty man får anta att Norma-maten var tämligen närproducerad vilket också får mig att reflektera över hur det var vid förra sekelskiftet när alla fattiga åt nyttig mat (som i dag är dyr) och de rika åt smördrypande rätter och frossade i bakelser. Tiderna förändras.

I Svensk Uppslagsbok läser jag följande om Nporma: “Norma, Kafé & restaurant a b., Stockholm, grundades 1924 under namnet Kafébolaget Norma; nuv. namn 1941. Bland stiftarna var bolagets förste ordf., sedermera dess verkst. dir. Jonas Folcker (1886—1950).Företaget hade till främsta mål att förbättra den allmänna kafé-standarden i Stockholm genom att i rena och välvårdade lokaler söka vädra ut det s.k. öl-tänkandet samt att till billigt pris tillhandahålla vällagad mat från hygieniskt inrättade kök. I syfte att realisera detta program har man maximerat aktieutdelningen till 7% och stadgat, att en styrelseledamot, en suppleant och en revisor skola utses av överståthållarämbetet. — N. äger numera 20 egentliga Norma-reslauranger i Stockholm och driver dessutom en beställningsavd. Med koncernen införlivades 1939 Restaurant-ab. Regnbågen (med en restaurang i Stockholm och en vid Svenska aeroplan-ab. i Linköping) samt 1944 AB. Berns’ salonger, Stockholm.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *