Om konsten att porträttera en dam

tabell

För en tid sedan fann jag i en gammal fotobok en tabell över förekommande filmtyper och dess användningsområde. Boken är framtagen av Kodak och av den anledningen upptas endast Kodakfilmer. Av tabellen framgår det med all tydlighet att det är Plus-X man bör ha i kameran, om man är ute efter att ta närbilder av damer.

Häromdagen lämnade jag in ett par rullar för framkallning och bredvid mig vid disken stod en mycket pratglad äldre man, som slog sig i slang med mig. Han hade fotograferat alltsedan 1958 och hade en omfattande utrustning av både kameror och kopieringsattiraljer. Hursomhelst så började han berätta om några mycket fina Leica-objektiv som kom framåt mitten av 50-talet. De var ljusstarka, 1:1.2, och de gav utomordentliga bilder, även om de alltid uppstod en viss artistisk oskärpa som gjorde sig verkligt bra i många fall. Objektivet är perfekt att fotografera damer med, avslutade han.

Jag tycker mig förstå, att vid porträttering av damer, är det viktigt att de små och något förargliga detaljerna icke fångas på bild.

2 thoughts on “Om konsten att porträttera en dam

  1. Hurra! Nu har jag inte kikat in på några dagar och fann till min stora glädje FLERA olästa inlägg!! Kan inte bestämma vilket som är bäst, men tipsen om dam-fotografering ska jag dra fram varje gång nån lyfter en kamera i min riktning. För övrigt har det precis börjat regna här – än så länge luktar det bara varm våt asfalt men det är litet poesi i det också.

  2. Ta med en tub vaselin också, så kan du se till att linsen blir verkligt softad!

    Varm, våt asfalt är inte alls dumt. Jag antar att regnet kommer hit förr eller senare. Lite vemodigt, ty sommarkvällarna är fantastiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *