Evelyn Waughs En förlorad värld

En förlorad världTänk vilket fynd jag gjorde en dag när jag hittade denna vackra förstautgåva av Evelyn Waughs En förlorad värld. Volymen är häftad och har kvar sitt skyddsomslag. Den kom ut 1946 och förlaget heter Ljus (och var en del av Norstedts). Och så vacker den är! Jag skall ta och läsa om den i sommar och se vad jag tycker om den. Sedan får jag nog se om TV-serien som jag älskar. Tänk, att sitta inne, elda en brasa och höra regnet falla och samtidigt se Brideshead. Vilken lycka!

Ljus gav ut flera av Waughs böcker, t.ex. En handfull stoft och Press-stop (Scoop). Snygg och förmodligen tämligen svåra att få tag i. Jag är själv väldigt förtjust i de häftade utgåvorna, en slags gammaldags pocket som dessutom måste sprättas.

Ytterligare ett bra köp var Famous sporting prints. Det är en utgåva från 1929 med påkostade tryck av Henry Alkens vackra målningar. Sportiga unga män jagar räv, fiskar eller gör något annat som är förknippat med friluftsliv. Mycket tjusigt och förmodligen en rätt eftersökt liten utgåva.

4 svar på “Evelyn Waughs En förlorad värld”

  1. Grattis,
    försök nu hitta brosans, Alec Waughs, The Loom of Youth (vet ej om den finns i svensk översättning, men ”vanlig skolengelska” torde räcka för att tillgodogöra sig den på engelska). Boken man önskar att man skrivit (eller läst) när man var 20. Själv hade jag turen att hitta en första upplaga, utrangerad från ett skolbibliotek. Boken var länge förbjuden vid public schools i England och har väl ännu inte filmats av Granada.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *