Guy Francis de Moncy Burgess, spion

Guy Francis de Moncy Burgess var en av ”The Oxford five”, Oxfordstudenterna som blev löpsedelsstoff när de avslöjades att de var spioner. Mest känd av dem alla är nog Kim Philby .

I filmen Another Country skildras Guy Francis de Moncy Burgess under den tid han tillbringade vid en brittisk internatskola, en upplevelse som får honom att hata sitt fosterland och gör honom redo att förråda det. Det är en mycket vacker film, inte minst kläderna är fullkomligt oslagbara. Filmen är också outsägligt sorglig. Jag kan verkligen rekommendera den.

Burgess arbetade under en följd av år på ambassaderna i både England och USA och kunde skicka en stor mängd information till KBG. 1951 blev han upptäckt men hann fly till Sovjetunionen. Där levde han, mycket alkoholiserad och olycklig, tills dess att han dog 1963.

4 svar på “Guy Francis de Moncy Burgess, spion”

  1. underbar, underbar film! Undrar dock en sak, såg den på en raspig inspelning från tv en massa gånger innan jag köpte den på dvd härom året, och har ett minne av av den åldrade Guy i slutscenen berättar för journalisten om sin förälskelse på skolan, att de fortfarande hade kontakt, och att han sen gifte sig och bildade familj, men det är ju inte med på dvdn, har jag drömt detta? hittar inte vhsen och kan inte kolla.

  2. Märkligt! Jag har DVD:n, men har inte kollat på den ty min gamla dator klarade inte ljudet. Måste se dan snart igen. Jag minns också scenen, den var i filmens början eller slut. Sorgligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *