Ellen Roosval på Hallwylska palatset

Rubriken är egentligen något missvisande, ty vad jag tänker skriva om är snarare Ellen Roosval på Facebook, ty där har Hallwylska museet så påpassligt lagt in bilder och texter från Ellens liv. Idén är smått genial och väl utförd. Statusuppdateringarna är små pärlor, t.ex ”Man skall väl litet sätta sin prägel på omgifningen o inte bara göra som alla andra” och ”Ja, nog blir det trumpeter som kommer att ropa ut mitt namn över Svea rike. Där kommer Ellen von Hallwyl, den lättsinniga kvinnan, den usla modern, den dåliga makan”.

Jag tycker ofta att det blir lite krystat när traditionella institutioner skall ta till sig sociala medier, men så icke här. Till min stora glädje, det måste påpekas. Undrar om Ellen har Twitter också? Om inte, tycker jag att hon borde skaffa det. Genast.

Ellen Rooswal var dotter till makarna von Hallwyl i palatset vid Hamngatan. Hon var konstnär och skilde sig från den man som hon fått sonen Rolf de Maré med och gifte om sig med en yngre, konststudenten Johnny Roosval (vars bror filmfotografen Albin Roosval redigerade Svenska hem i ord och i bilder). Tillsammans med Johnny lät hon bygga en vacker villa med tillhörande ateljé, Villa Muramaris, strax om Visby.

Nu återstår bara att se om utställningen Följa sitt hjärta, som öppnar på fredag, lever upp till förväntningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *