Unge Carl Gustav Kruuse af Verchou

I nummer 2 av Svensk scenkonst och film fann jag en vacker bild. Den föreställer balettmästaren och koreografen friherre Carl Gustav Kruuse af Verchou. Jag vet inte vad som är bäst, namnet eller bilden. Unge Kruuse af Verchou verkar ha varit framgångsrik, ty han finns på Wikipedia, och där står att läsa att han under ett drygt års tid var gift med Marianne Aminoff, finskättad skådespelerska och adelsdam.

Kruuse af Verchou älskar att dansa och sätter all slags dans lika högt. Texterna är som ni säkert förstår av en viss genre och samtliga medverkande framstår som ödmjuka tjänare i konstens tjänst.

Svensk scenkonst och film är något av ett praktverk med mängder av bilder på svenska artister. Trycket är förstklassigt och verket gavs ut runt 1939-40. Här finns bland annat bilder på Gösta Ekman, Tora Teje och Naima Wifstrand. Porträtten är i många fall utmärkt fotograferade och inte sällan underkastade en utförlig retusch.  Denna analoga form av bildmanipulation tycker jag om. Resultatet påminner ibland mer om en målning än om en bild och det är inte det sämsta.

Här ytterligare en bild på samme man från Svensk scenkonst och film.

8 thoughts on “Unge Carl Gustav Kruuse af Verchou

  1. Det fanns ytterligare en bild, med en tilltalande skugga. Borde scanna in den också.

    Ja, det var synd att äktenskapet slutade med skilsmässa, och synd att inte Marianne Aminoff (parant!) la till makens namn till sitt eget.

  2. Fantastisk bild. Jag försökte hitta Svensk Scenkonst på antikvariat.net, men det verkar finnas flera olika. Vem är det som är redaktör för din utgåva? Tack för tipset.

  3. Tack för tipset. Köpte boken,väldigt kul att få läsa om Carl-Gustafs kärlek till dansen. Carl-Gustaf var min farfars kusin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *