Lee Miller visas på Millesgården

Bilden här intill, Portrait of space, är en av de Lee Miller-bilder som jag  tycker bäst om. Överhuvudtaget var hon en mycket skicklig fotograf som visste att exponera rätt och sedan bearbeta bilden i mörkrummet. Sådant imponerar.

Just nu visas Lee Millers bilder på Millesgården. Förutom ett urval av hennes bilder visas en dokumentär film som är sevärd. Efter Millers död 1977 började hennes son leta efter hennes bilder, fann dem på vinden och skapade såsmåningom Lee Milelr Archive. Vid sin död var Miller nästintill bortglömd. Det är hon inte idag.

barn intresserade sig Miller för fotografering, ty hennes far var en hängiven fotoamatör. Som tonåring blev hon ofta fotograferad av sin far. I de flesta fall naken. Som 19-åring blev hon en av New Yorks mest eftersökta fotomodeller, två år senare for hon till Paris, träffade Man Ray och började fotografera.

Under andra världskriget var Miller ackrediterad fotograf för Vogue och var en av de första som fotograferade när de allierade befriade koncentrationslägren i Tyskland. Miller övernattade, av en slump, i Adolf Hitlers Münchenvåning, samma natt som han tog livet av sig i Berlinbunkern. Vi detta tillfälle togs den klassiska bilden när Miller sitter i Adolfs  badkar. det är en historisk bild (som jag plagierat här).

Utställningen på Millesgården pågår till den 14 februari. Den 26:e januari kommer hennes son till utställningen för att prata om Miller. Det är nog någon som man inte bör missa.

4 svar på “Lee Miller visas på Millesgården”

 1. Önskar att jag kunde se utställningen ocksâ, minns att jag sâg en dokumentär om Lee Miller där sonen medverkade, vilket tillfälle att lyssna pâ honom! Den valda bilden är sâ perfekt!
  Jag har hittat en annan kvinnlig krigsfotograf, Gerda Taro, (gift med Robert Capa). Hon dog endast 27 âr gammal under en stridsvagn i spanska inbördeskriget… Har du sett hennes bilder eller porträtt pâ henne? Tjusigt par, om än sâ sorglig historia…

 2. Hittade en bild på detta intressanta par: http://i426.photobucket.com/albums/pp346/lobocopertine/feature_724_story.jpg?t=1240180285 Jag tror iallfall att de är dem man ser. Vilken sorglig historia, men vilka vackra bilder! Tack för det tipset. Finns hennes bilder också utgivna? Capa är väl relativt känd iallfall.

  Dokumentären du sett var nog den jag såg. Om jag känner mig frisk och kry imorgon, jag är förkyld, skall jag pallra mig till Millesgården.

 3. Ja, det är dem på bilden! Det har nyligen givits ut en bok i Frankrike om henne, ”L´ombre d´une photographe, Gerda Taro”. Jag visste inte vem hon var, men hörde ett radioprogram om henne. Boken skildrar hennes korta intensiva liv och visar foton från spanska inbördeskriget. Jag har ännu inte sett boken… Tydligen så skapade hon myten om Robert Capa under 30-talet i Paris. Hon spred ryktet att han var en känd amerikansk fotograf, (hans namn var Friedmann, ungerskt ursprung) och den franska pressen lovordade Robert Capa!
  Såg du den här poserande bilden? http://www.mexicanpictures.com/headingeast/images/taro.jpg

  Krya på dig!
  Anna

 4. Intressant och mycket smart, att sprida ut det ryktet. Ja, den bilden är mkt fin. Det fanns åtskilliga rikigt bra på google.

  Jag läser nu en bok, Mina fem liv, av Gusti Stridsberg. Hon var wiebska som såsmåningom hamnade i Sverige och kanske gifte hon sig Stridsberg. Jag vet inte, hon finns knappt på google, och där står bara att hon misstänks ha spionerat för sovjets räkning i Sverige under kriget. Hon föds i Wien, gifter sig och efter 1:a världskriget tar hon familjegodset i besittning. Detta hamnar dock i Jugoslavien. Till slut lämnar hon det och sin man, flyttar till Wien, vidare till Moskva och tillbaka igen. Blir kär i en ung och fager kommunistledare som flytt Tjeckoslovakien och till sist hamnar hon i Spanska inbördeskriget (där kom kopplingen till TAro och Capa). Jag har inte hunnit dit än, men kanske dyker de två upp. Hon var mämligen verksam som journalist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *