Den barockflotta Villa Amerika i Prag

Detta nätta sommarpalats i Prag, Villa Amerika, stod klart 1720 och ritades av barockarkitekten Kilian Ignac Dientzenhofer. Interiören är fortfarande mycket vackra (bild här) Den som hade förmånen att bo så flott sommartid! Idag hyser huset ett Dvorakmuseum

Det var på Drottninggatans bokbord som jag, för tio kronor fyndade, denna utmärkta bok, Deutscher barock. Av någon anledning smyger sig byggnader från grannländerna in, men det får man förmoda har att göra med det tysk-romerska riket.

Barocken må vara en smula överlastad, men den är skön. Byggnaderna är praktfulla, men harmoniska och välkomponerade till sitt utförande. Vissa element kom åter till användning under nyrenässansens era, ty man blandade friskt och nybarocken är inte alltid så lätt att skilja från sin syssling -renässansen. Jag skulle önska att man kunde behandla fasader på detta sätt även idag, men tror samtidigt att det vore ohållbart p.g.a. att de resurser i form av material och hantverkare, som är en förutsättning för ett bra resultat, är alltför svåra att uppbringa idag till en realistisk kostnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *